Hlavní obsah

Česko zažívá tropy, na mnoha místech padaly teplotní rekordy

Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky teploty nejenže překročily tropických 30 stupňů Celsia, ale padaly také rekordy. Nejvíce naměřili meteorologové v Řeži ve Středočeském kraji, a to 33,7 stupně Celsia. Jen o desetinu stupně méně bylo v Doksanech na Litoměřicku. Dosavadní nejvyšší teplota pro dnešní den tam ale překonána nebyla, řekla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Příbrami meteorologové naměřili 32,2 stupně, dosavadní rekord z roku 1921 byl o 1,5 stupně nižší.

V Praze - Průhonicích teplota pokořila čtyři roky starý rekord 29,5 stupně o 2,3 stupně. Dosavadní nejvyšší teplota naměřená pro tuto sobotu byla překonána i v Bělotíně na Přerovsku, v Javorníku na Jesenicku nebo v Harrachově na Semilsku, kde bylo 28,9 stupně. Nejtepleji tam bylo v roce 1985, kdy rtuť teploměru vystoupala k 27 stupňům. Ve Vsetíně a Novém Rychnově byly vyrovnány dosavadní rekordy.

Vedle toho padaly rekordy i na stanicích, kde meteorologové měří více než 20 let. Patří k nim například Jičín, Hubenov nebo Labská bouda, kde sobotní teplota 22 stupňů zatím převýšila rekord starý 19 let o půl stupně.

Podle předpovědi by vysoké teploty měly panovat i v neděli, v sobotu večer ale na západě Čech mají přijít bouřky s přívalovým deštěm a kroupami.

V Praze meteorologové kvůli vysokým koncentracím ozónu vyhlásili smogovou situaci. Ta by měla podle jejich předpokladu platit také v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám