Hlavní obsah

Česko zasáhnou teploty až 38 stupňů, meteorologové varují před požáry

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Českou republiku budou od neděle sužovat extrémní teploty, které se počátkem nadcházejícího týdne mohou vyhoupnout až na 38 stupňů Celsia. Meteorologové také varují před nebezpečím požárů, které by mohly vznikat v důsledku dlouhotrvajícího sucha.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od neděle k nám po zadní straně tlakové výše nad střední a jihovýchodní Evropou bude proudit tropický vzduch od jihozápadu. Jeho příliv bude vrcholit v pondělí před zvlněným frontálním rozhraním, které v úterý začne postupovat přes střední Evropu jen velmi zvolna k jihovýchodu,“ zdůvodnil extrémní počasí ČHMÚ.

Zejména Čechy a jižní Moravu tak již v neděli zasáhnou vedra, kdy se rtuť teploměrů může vyšplhat až na 35 stupňů. Pro tento den vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu před vysokými teplotami, od pondělního poledne varují meteorologové na většině území s výjimkou Moravskoslezského a Zlínského kraje před velmi vysokými teplotami.

V pondělí až 38 stupňů

Ve Středočeském, Ústeckém kraji a v Praze mají navíc v pondělí přijít dokonce extrémně vysoké teploty. "V pondělí budou nejvyšší denní teploty 34 až 38 °C, na východě Moravy a Slezska kolem 32 °C. Očekáváme, že v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji teploty v pondělí na většině území překročí 37 °C," uvedli meteorologové.

Hrozí vznik požárů

Ve většině těchto krajů navíc hrozí vzplanutí suchých porostů. Varování před požáry platí až do odvolání. „V důsledku přetrvávajícího teplého a suchého počasí narůstá v ČR nebezpečí vzniku a šíření požárů. Předpokládáme, že v nejbližších dnech se bude zvyšovat zejména na jižní Moravě a na severozápadě Čech,“ tvrdí meteorologové.

„Vysoké teploty místy přesahující 31 °C se budou v některých regionech vyskytovat pravděpodobně i od úterý až do konce týdne. Zároveň se v oblasti frontálního rozhraní budou od úterý objevovat místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní,“ dodal ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám