Hlavní obsah

Česko zasáhne vichřice Quinten, přinese husté sněžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v úterý rozšířili předchozí výstražnou informaci o silném větru, který zasáhne většinu krajů ČR a v horských polohách může dosahovat až rychlosti vichřice. Nynější varování je doplněno o možnou tvorbu sněhových jazyků a závějí a platí až do čtvrtečního rána. Výstrahu vydal v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Přes území Německa bude směrem k východu postupovat hluboká tlaková níže nazvaná Quinten. Během úterka  začne jihovýchod našeho území ovlivňovat frontální vlna postupující z Rakouska přes Moravu a Slezsko k severovýchodu.

Odpoledne proto meteorologové očekávají na jihovýchodě území místy intenzivnější déšť se sněhem nebo i sněžení. Napadnout by mohlo až 10 centimetrů nového sněhu během šesti hodin.

Během úterního odpoledne navíc začne zesilovat vítr, který bude v západní polovině Čech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, v nárazech na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu.

Vítr se během noci na středu a ve středu bude stáčet na západní až severozápadní a k večeru začne jen pozvolna od západu slábnout. Přesto meteorologové varují na možnou tvorbu sněhových jazyků a závějí.

Ty se budou tvořit i ve středu, zejména na Českomoravské vrchovině a v horských oblastech.

Reklama

Související témata:

Související články

Silnice zasypal sníh, řidiči bourají

K opatrnosti nutil od úterního rána sníh - někde v kombinaci s deštěm - všechny řidiče na většině území České republiky. Při teplotách oscilujících kolem nuly...

Výběr článků

Načítám