Hlavní obsah

Česko sužuje velké sucho, někde chybí až 90 procent vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V některých oblastech Čech a Moravy mají rostliny k dispozici méně než desetinu množství vody, kterou by potřebovaly. Důvodem je dlouhodobé sucho, které v ČR panuje. Problém by mohl vyřešit několikadenní drobný a vytrvalý déšť, ten ale meteorologové zatím nehlásí.

Článek

Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude období do druhé třetiny června srážkově spíše podprůměrné.

V příštích dnech by sice měly přijít bouřky s deštěm, ten je ale většinou tak intenzivní, že ho půda nepojme. Čím je totiž déšť prudší a kratší, tím méně se ho do půdy dostane.

Květen bude podle meteorologů teplotně nadnormální, srážky ale budou průměrné. Celoplošně spadlo k dnešnímu dni 96 procent obvyklého srážkového úhrnu.

V jednotlivých krajích panují ale velké rozdíly. Na Čechy připadá 108 procent, na Moravu a Slezsko zatím dopadly tři čtvrtiny srážkového normálu. Podle očekávání meteorologů bude květen vlhčí než obvykle, začátek června opět sušší.

Nejhůře je na jihu Moravy a na Ústecku

"Nejhorší situace je v Jihomoravském kraji, kde stanice Dukovany a Brno - Tuřany dosáhly šestého, tedy nejnižšího stupně vlhkosti, a v Ústeckém kraji. V obou krajích byla půda natolik přeschlá, že květnové srážky často jen zvlhčily nejvrchnější vrstvu půdy. V hloubce deset centimetrů až metr je zásoba vody velmi nízká," řekl vedoucí observatoře ČHMÚ v Doksanech Martin Možný.

Ani na řadě dalších míst není situace o mnoho lepší, pátý stupeň půdní vlhkosti, který znamená, že v zemi je do třiceti procent vody, kterou by rostliny spotřebovaly, hlásí zhruba polovina měřicích stanic. Nejvlhčeji je na Šumavě a v Jeseníkách, kde rostliny dostávají ze země 50 až 70 procent vody, kterou by spotřebovaly.

 "V Jihočeském a Ústeckém kraji schází zhruba 50 až 70 litrů efektivních srážek na metr čtvereční, v ostatních deset až 40 litrů," uvedl Možný.

Současné sucho je podle něj zapříčiněno především teplou zimou a brzkým nástupem jara. Rostliny totiž kvůli tomu předčasně spotřebovaly zásobu zimní vláhy, čímž se riziko sucha značně zvýšilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám