Hlavní obsah

Česko slaví den státnosti

STARÁ BOLESLAV/KLADNO

Státní svátek 28. září je spojen s historickou osobností knížete Václava. Den je považován za oslavu české státnosti. Už několik let se v den, kdy slaví Václavové svátek, koná ve Staré Boleslavi mše. V tomto městě byl kníže Václav zavražděn. Svátek pokládají za významný také pravicoví radikálové.

Článek

Pouť ve Staré Boleslavi je pokládána za jednu z hlavních událostí církevního i společenského života ve městě. Do města přijely tisíce lidí,  návštěvníci z 60 farností i hosté ze zahraničí.

Podle legendy ve Staré Boleslavi před dveřmi chrámu v roce 935 Václava zavraždili lidé najatí jeho bratrem Boleslavema, když šel na ranní mši.

Lidé při mši sloužené pražským arcibiskupem Miroslavem Vlkem zaplnili Mariánské náměstí. "Je to velký zážitek. Tohle město je přímo nabité vztahem k historii a dnešní pouť to ještě umocnila," řekl Jiří Hlaváč, který přijel z Prahy. Potvrdil to i Petr Dvořák, který přijel s rodinou z Hradce Králové. "Když přinášel kardinál lebku sv. Václava, doslova mne mrazilo. Není to jen mrtvá relikvie, má velkou sílu i dnes."

V bazilice sv. Václava byly vystaveny i světcovy ostatky, přivezené z Pražského hradu. V tisícileté historii opustila nejcennější svatováclavská relikvie, lebka sv. Václava, katedrálu Pražského hradu a byla dočasně přemístěna do Staré Boleslavi jen zcela výjimečně.

Den významný i pro pravicové radikály

Po svém se k svátku svatého Václava staví pžřéznivci krajní pravice. Asi sotvka se jich ve středu sjela do Kladna. Ohlášenou demonstraci pořádala Vlastenecká fronta a místní organizace Autonomní nacionalisté Kladno.

Akci nacionalistů se snažilo narušit několik desítek anarchistů. Policie obě skupiny ale po celou dobu oddělovala za pomoci desítek těžkooděnců a psů.

Setkání začalo ve dvě hodiny odpoledne, ale policejní vozy začaly přijíždět ve více než hodinovém předstihu. Nacionalisté se pak vydali na průvod do historického centra na Náměstí starosty Pavla, kde také jejich řečníci pronesli několik projevů. Mezitím se boční ulicí pokusila dostat k náměstí skupina anarchistů, kterým však policisté v jakémkoliv kontaktu s druhou skupinou zabránili.

Po skončení akce se nacionalisté provázení policisty přesunuli do nedaleké restaurace. Anarchisté se i tam pokusili proniknout. Policisté ale střetu opět zabránili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám