Hlavní obsah

Česko si připomíná první výročí od smrti Václava Havla

V úterý uplyne rok od smrti bývalého českého prezidenta Václava Havla. Již od pondělního večera si na mnoha místech České republiky lidé výročí připomínají na vzpomínkových akcích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel

Článek

Havel zemřel loni ve věku 75 let po delších zdravotních obtížích na své chalupě na Hrádečku. Převozu rakve s ostatky na Pražský hrad, kde se ve svatovítské katedrále uskutečnil státní pohřeb, přihlížely v ulicích tisíce lidí. Prezident je pochován v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově v Praze.

Tam lidé již v předvečer výročí nosili svíčky. V kostele sv. Anny v Praze se v pondělí konalo za Havla rekviem, které vedl pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

V kostele sv. Anny v Praze se 17. prosince konala mše připomínající první výročí úmrtí prezidenta Václava Havla. Obřad vedl arcibiskup Dominik Duka.

V úterý se bude v Praze konat setkání na Václavském náměstí s podtitulem S Havlem dál, příchozí se poté vydají v průvodu na Hradčanské náměstí. Zvláštní akci přichystali v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi, dramatikovi, kulisákovi a tajemníkovi činohry odhalí pamětní desku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Horní část Václavského náměstí v Praze v noci na úterý. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

Připojili se k ní také aktivisté, kteří šíří na sociálních sítích výzvu k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. "Kalhotový den" má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Srdce připomínající Václava Havla svítí na budově Evropského parlamentu

Havlovu památku si připomněli rovněž v zahraničí. V Bruselu se v pondělí rozsvítilo patnáctimetrové neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida.  V Itálii připomene českého prezidenta mezinárodní vědecká konference.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám