Hlavní obsah

Česko se ještě nezbavilo druhé vlny a čísla začínají znovu stoupat

Novinky, jas

Zatímco v Německu či Rakousku průměrné počty nových případů covid-19 v přepočtu na milion obyvatel setrvale klesají, v ČR pokles zastavil a čísla mají naopak vzestupnou tendenci. Sousední země navíc hlásí násobně nižší hodnoty nakažených.

Článek

V ČR je týdenní průměr 675 nových případů na milion obyvatel. Němci hlásí 106 případů, Rakousko 148. Ještě lépe je na tom Dánsko se 76 případy na milion obyvatel.

Ve Velké Británii je týdenní průměr 253 nakažených na milion obyvatel. Hůře je na tom Izrael se 727 nakaženými, který se však zároveň může pochlubit nejvyšší mírou proočkovanosti. Alespoň jednu dávku vakcíny tam dostala již třetina obyvatel.

Epidemická situace v Izraeli se nelepší. Čím dál víc lidí tam na očkování kašle

Blízký a Střední východ

Vzhledem k tomu, že se ČR potýká s přetížeností nemocnic a nástupem britské mutace koronaviru, která může trend urychlit a eskalovat v další vlnu epidemie.

Neradostnou situaci v tuzemsku dokumentuje i vývoj počtu zemřelých v 53. týdnu loňského roku, který byl ve srovnání s průměrem předchozích let výrazně vyšší.

V období od 28. prosince 2020 do 3. ledna 2021 zemřelo podle předběžných dat statistiků v ČR 3428 osob. Průměr z let 2015 až 2019 přitom činí 2156 zemřelých.

Nejvíce zemřelých (2971) připadlo na přelomu roku na osoby ve věku nad 65 let.

Ve stejném období eviduje ministerstvo zdravotnictví 974 zemřelých v souvislosti s covid-19.

Statistici již dříve uvedli, že v roce 2020 zemřelo v ČR přes 129 tisíc osob, což je o 17 tisíc více než o rok dříve. V některých týdnech byla úmrtnost dvojnásobná ve srovnání s tím, co bylo obvyklé.

V Česku vloni zemřelo 129 tisíc lidí. Rekordní nárůst, hlásí statistici

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám