Hlavní obsah

Česko se brání, za konec ruské školy si ambasáda může sama

Praha

Rusko dosud neučinilo žádné kroky k tomu, aby střední škola při ruském velvyslanectví v Praze mohla řádně fungovat i v nadcházejícím školním roce. Na webu to uvedlo ministerstvo zahraničí.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

Rusku odeslalo diplomatickou nótu týkající se fungování školy. Už na jaře česká diplomacie uvedla, že učitelé a další personál si musí zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. České ministerstvo zahraničí jim nabídlo součinnost.

Budoucnost fungování školy se začala řešit po diplomatické roztržce mezi ČR a Ruskem, která byla vyústěním zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Babiš: Rusko o dialog nestojí

Domácí

Školu velvyslanectví otevřelo i pro žáky mimo okruh rodin členů ruské diplomatické mise. České ministerstvo zahraničí na jaře uvedlo, že není možné, aby učitelé byli akreditovaným personálem podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Česká strana důrazně odmítá tvrzení, že nese jakýkoliv díl odpovědnosti za ukončení činnosti uvedené školy. Je odpovědností zřizovatele školy, tedy v tomto případě ruské strany, aby škola plnila veškeré podmínky a povinnosti.

Rusko bylo podle české diplomacie opakovaně upozorněno, aby převedlo fungování školy do režimu takzvané zahraniční školy na území ČR. V takovém režimu podle ministerstva funguje dalších 18 škol, některé také při ambasádách v Praze. Jedná se například o školu bulharskou, americkou nebo japonskou.

„Česká strana důrazně odmítá tvrzení, že nese jakýkoliv díl odpovědnosti za ukončení činnosti uvedené školy. Je odpovědností zřizovatele školy, tedy v tomto případě ruské strany, aby škola plnila veškeré podmínky a povinnosti plynoucí z právních předpisů přijímajícího státu v oblasti školství," uvádí se v diplomatické nótě.

USA chystají kvůli Navalnému nové sankce, ruský velvyslanec se to dozvěděl v letadle

Evropa

Zástupci ministerstva jednali na toto téma několikrát se zástupci ambasády, velvyslanectví podle resortu odmítlo i nabídky MZV na zprostředkování jednání o urychleném vyřešení situace s pracovníky ministerstva školství. "Na základě jeho rozhodnutí by mohlo být umožněno žákům plnit ve výše uvedené škole povinnou školní docházku podle právních norem České republiky," uvedla dnes česká diplomacie.

Ministerstvo dnes znovu ruské straně nabídlo součinnost při převodu školy do postavení totožného s ostatními zahraničními školami v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám