Hlavní obsah

Vláda navyšuje rozpočet obrany

Praha
Aktualizováno

Česko pošle Ukrajině vojenský zdravotní materiál za zhruba 21 milionů, rozhodla ve středu vláda. Kabinet rozhodl také o vyhlášení nouzového stavu nebo navýšení rospočtu resortu obrany. Tiskovou konferenci po jednání Novinky nabízejí živě.

Záznam: TK po jednání vlády 2.3.2022Video: ČTK

 
Článek

Schvalování další pomoci pro Ukrajinu avizovala už dopoledne ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Bude to vojenský zdravotní materiál,“ uvedla.

Mluvčí resortu Jakub Fajnor po schválení upřesnil, že Česko daruje Ukrajincům lékárničky, batohy pro bojové záchranáře, skládací zdravotnická nosítka, zdravotnické sorpční textilie a léky a různý spotřební zdravotnický materiál pro urgentní medicínu.

Celková hodnota daru je 20,89 milionu korun.

Obrana dostane další miliardu 

Vláda také kvůli válce na Ukrajině rozhodla o navýšení rozpočtu resortu obrany. „Kvůli válečnému konfliktu jsme přistoupili k navýšení o miliardu korun,” oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Pokud bude třeba, obrana by měla dostat ještě více peněz. „Ministerstvo obrany za miliardu korun, které dostane navíc do rozpočtu, nakoupí nové ruční zbraně,” řekla šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS).

Kabinet rozhodl i o zastavení vydávání víz běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Po jednání vlády to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Nouzový stav bude od pátku 

Vláda ve středu rozhodla také o vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s děním na Ukrajině a možnými dopady na Česko. Platit bude od pátku.

V Česku bude od pátku platit nouzový stav

Domácí

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která začala minulý týden, se sešel kabinet v posledních dnech několikrát. Ministři o víkendu schválili dodávku zbraní Ukrajině za 188 milionů korun a dalšího nespecifikovaného vojenského materiálu za 400 milionů.

Úřady se v posledních dnech také intenzivně věnují organizaci přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Kabinet zatím spustil druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci. Ve třetím už by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bylo potřeba vyhlásit nouzový stav. Ve druhém stupni se počítá se zajištěním pomoci pro 5000 lidí.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

„Migrační vlna z Ukrajiny už nastupuje. Těžko se mluví o číslech, dá se říct, že v posledních dnech a hodinách k nám přišlo asi 20 tisíc lidí, číslo bude určitě rychle růst,“ řekl dopoledne premiér Fiala.

Anketa

Přispěli jste věcným darem nebo penězi na pomoc Ukrajině?
Ano
56,1 %
Ne, ale plánuji to
14,2 %
Ne a neplánuji to
29,7 %
Celkem hlasovalo 2484 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám