Hlavní obsah

Vláda schválila dodávku vojenského materiálu Ukrajině za 400 mil. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika pošle na Ukrajinu další zbraně a vojenskou techniku v hodnotě 400 milionů korun. Premiéra Petra Fialu (ODS) o to požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Fiala to řekl na CNN Prima News. Situaci na Ukrajině označil za strašnou. V neděli po poledni dodávku zbraní schválila vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nejedná se o lehké zbraně,“ přiblížila v ČT ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Žádost o další zbraně vyjádřil ukrajinský prezident. „Zelenskyj mě požádal o konkrétní zbraně a vojenskou techniku. Zjistil jsem, že mu ji můžeme poskytnout,“ uvedl k tomu premiér Fiala.

Fiala mluvil s prezidentem Ukrajiny v sobotu dvakrát. „Nebyl to rozhovor o zdvořilostech. Byl to rozhovor s člověkem, který bojuje a je ve válce,“ vysvětlil.

Fiala také znovu v diskusním pořadu zkritizoval postup Ruska. „Děje se nejčernější scénář. Je to útok na celou Ukrajinu, to je děsivé. Je to strašná situace,“ řekl.

Zelenskyj navrhl Rusům jednání třeba v Bratislavě

Válka na Ukrajině

Česko už v neděli odeslalo zbraně na pomoc Ukrajině. Vlak s pomocí ráno překročil česko-polské hranice, informovala na Twitteru armáda.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině 30 tisíc pistolí, 7 tisíc útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů.

Přepravu již schváleného darovaného materiálu v hodnotě asi 188 milionů korun zajišťuje Česká republika. Stará se i o přepravu munice, kterou vláda Ukrajině darovala už v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Zneškodnili jsme řízenou střelu vypálenou z Běloruska, oznámila ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám