Hlavní obsah

Česko pod šedivým poklopem

– Praha
Novinky, fia

Počasí v Česku v tomto týdnu bude jednotvárné, připravit se musíme na zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo. Pranostika o svatém Martinovi na bílém koni se ani letos nenaplní, na sněhovou nadílku si budeme ještě muset počkat. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.11.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zpočátku týdne bude počasí v ČR pod vlivem tlakové výše, která bude ze severovýchodu Evropy postupovat dále na východ, ve čtvrtek a v pátek počasí u nás svým okrajem ovlivní slábnoucí studená fronta, ale už na víkend se obnoví příliv teplého vzduchu od jihu ve vyšších vrstvách atmosféry, a to kolem tlakové výše nad východní Evropou. Sečteno a podtrženo - Česko má před sebou týden ve znamení inverzního počasí,“ shrnula Honsová vyhlídky počasí pro následující dny.

Na horách, ojediněle v nížinách, může podle ní být i polojasno nebo skoro jasno. Po ránu a v noci se mohou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy.

„Také svatý Martin bude šedivý a mlhavý – přinese přesně takové počasí, jaké se původně k této pranostice vázalo, tedy ochlazení a mlhavé a pošmourné počasí. Naposledy jsme se místy se slabým sněžením na území Česka na svatého Martina setkali v roce 2016, do sněhové pokrývky jsme se i v Praze probudili v roce 2007,“ připomněla Honsová.

Pozor na únavu a špatnou psychiku

S nízkou oblačností budou souviset i zhoršené rozptylové podmínky, kdy zejména koncentrace prachových částic budou převyšovat své imisní limity. „Zatažené dny bez slunečního svitu budou snižovat naši psychickou pohodu, pracovní výkonnost i chuť chodit do přírody. Naopak poroste index únavy i ospalosti. Počítat musíme i se sníženou pracovní výkonností a malou koncentrací za volantem,“ upozornila meteoroložka.

V pondělí bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, během dne ojediněle jasno až polojasno. Ojediněle se vyskytne také mrholení. Nejvyšší teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů, při jasné obloze a na horách bude kolem devíti.

„Na Šumavě na Rokytské slati dnes po ránu teplota v 6:00 klesla k -10 stupňům. Stejně jako včera – to v ranních minimech teplota klesala také až k -10 stupňům, ale v odpoledních maximech při slunečné obloze vystoupila na 15,5 stupně. To je velká denní teplotní amplituda, na rozdíl od míst pod zataženou oblohou nízkou oblačností a pod mlhou,“ podotkla Honsová.

V úterý bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, během dne ojediněle jasno až polojasno. Po ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, ojediněle až na -2. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů, ovšem při jasné obloze a v 1000 metrech na horách vyšplhají až na 9 stupňů.

Středa bude opět ve znamení zatažené oblohy nízkou oblačností. Svatý Martin žádný sněhový příjezd na bílém koni nechystá. Na horách a ojediněle i v nižších polohách může být jasno až polojasno. Teploty v noci spadnou na 5 až 1 stupeň, ojediněle na -1 stupeň. Denní maxima dosáhnou 3 až 7 stupňů.

Studené fronty si přes poklop ani nevšimneme

Ve čtvrtek bude opět zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ojediněle se vyskytne mrholení. Vysoké oblačnosti související s přechodem studené fronty si vůbec nevšimneme, bude totiž nad inverzní pokličkou. Může z ní ale vypadávat slabý déšť. Noční teploty poklesnou na 4 stupně až 0. Přes den se budou teploty držet mezi 3 a 7 stupni.

Na pátek předpověď očekává oblačno až zataženo, ojediněle se slabým deštěm. Místy bude opět zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty se budou pohybovat mezi 5 a 1 stupněm, denní teploty mezi 4 a 8 stupni.

I v sobotu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Pouze ojediněle polojasno. Místy se vyskytne mrholení. Noční teploty klesnou na 4 stupně až 0, ojediněle až na -3. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů, při jasné obloze až 9 stupňů.

Žádná změna nepřijde ani v neděli, kdy bude nadále zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Pouze ojediněle se obloha protrhá na polojasno nebo skoro jasno. Noční teploty se budou držet mezi 4 a 0, ojediněle klesnou na -2. Odpolední maxima vyšplhají na 2 až 6 stupňů, při slunečné obloze až na 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám