Hlavní obsah

Česko pocítí zbytky hurikánu Epsilon

Novinky, fia

Počasí v tomto týdnu bude hodně proměnlivé, už v pondělí přijde první studená fronta, ve čtvrtek očekáváme další, která bude spojená s tlakovou níží vzniklou z hurikánu Epsilon. Vyskytovat se bude hojně mlh a nízké oblačnosti, teploty ale zůstanou relativně vysoko. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 26.10.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Střídat budeme pláštěnky a sluneční brýle,“ shrnula charakter počasí v nadcházejícím týdnu Honsová. „Už v pondělí večer na naše území postoupí zvlněná studená fronta, další frontální systém očekáváme ve čtvrtek – ten bude spojený s tlakovou níží, která se vytvořila z ex-hurikánu Epsilon. Také mlh a nízké oblačnosti bude zejména v ranních a dopoledních hodinách hodně. Teploty ale budou zůstávat na konec října relativně příjemné,“ dodala meteoroložka.

V pondělí bude zpočátku ještě polojasno až skoro jasno, místy ale budou panovat mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně bude od západu přibývat frontální oblačnosti na oblačno až zataženo. S tím bude spojený občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty vystoupí na 11 až 15 stupňů, při mlze ale zůstanou jen kolem devíti.

V úterý bude oblačno až zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami. Na východě bude zpočátku dne až polojasno. Noční teploty klesnou na 10 až 6 stupňů. Odpolední maxima vyšplhají na 9 až 13 stupňů, na východě až na 15 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr.

Ve středu na státní svátek bude polojasno až oblačno. Místy se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle mrholení. Noční teploty poklesnou k 7 až 3 stupňům. Přes den se oteplí na 10 až 14 stupňů. Vát bude opět mírný jihozápadní vítr.

Ve čtvrtek do Česka dorazí pozůstatky hurikánu Epsilon (viz tabulka). Přinesou oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Místy se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. V noci se ochladí na 7 až 3 stupně. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 stupňů. Vítr bude mírný západní.

Oblačno až zataženo bude na obloze převládat také v pátek, občas se přidá déšť nebo přeháňky. Místy se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 7 až 3 stupně, přes den se budou pohybovat mezi 10 a 14. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr.

Proměnlivý víkend

V sobotu bude na obloze oblačno až polojasno, místy je ale potřeba počítat s mlhami nebo nízkou oblačností. Noc bude relativně teplá s 9 až 5 stupni. Odpolední maxima vystoupí na 10 až 14 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr.

Také v neděli bude oblačno až polojasno, místy s mlhami nebo nízkou oblačností. noc už bude chladnější s 6 až 2 stupni. Přes den bude naopak nepatrně tepleji, a to mezi 11 a 15 stupni.

Hurikán Epsilon
Epsilon byl klasifikován 21. října jako hurikán třetí kategorie v okolí Bermudských ostrovů. Dosáhl rychlosti větru až 185 km/h. Byl to letos už desátý hurikán. Nyní relativně rychle postupuje k Evropě. Počasí nad Islandem, Velkou Británií, Irskem a západní Evropou začne ovlivňovat coby ex-hurikán během úterý a středy. Přinese silné poryvy větru, velkou oblačnost a déšť. Počasí ve střední Evropě bude Epsilon ovlivňovat během čtvrtečního a pátečního dne – přinese velkou oblačnost, na většinu území občasný déšť nebo přeháňky.
Hurikánová sezona je letos extrémně aktivní
Hurikán Epsilon je desátý hurikán letošní velmi aktivní sezony. V počtu tropických bouří, kterých je doposud 27 (nyní je v Atlantiku tropická bouře Zeta), se jedná o druhou nejsilnější sezonu od roku 1851. Zatím vede rok 2005 s 28 tropickými bouřemi, bude ale zřejmě překonán. Rok 2005 přinesl i nejničivější hurikán 21. století – hurikán Katrinu, který se zformoval 23. srpna 2005.
Ex-hurikány v Evropě v posledních letech
Není to poprvé, co ex-hurikány na podzim ovlivní počasí nad starým kontinentem. Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se mění na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Počasí u nás například ovlivnil ex-hurikán Helene v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017 nebo v září 2011 ex-hurikán Katia.
Zdroj: Meteopress

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám