Hlavní obsah

Česko může čerpat 550 miliard z fondů EU, má schválenu většinu programů

– Praha

Česko může čerpat 550 miliard korun z fondů EU. Evropská komise (EK) schválila ČR osm z devíti programů na období let 2021 až 2027. Schválení posledního z nich, programu Spravedlivá transformace, se očekává v srpnu. Uvedlo to ve čtvrtek ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Některé výzvy už byly vyhlášeny, dodalo ministerstvo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti).

Článek

V rámci unijních zdrojů politiky soudržnosti má Česko na nové období schváleny programy Jan Amos Komenský, Technická pomoc, Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, Zaměstnanost+, Doprava, Životní prostředí, Integrovaný regionální operační program (IROP) a Rybářství. Spravedlivá transformace má přibýt příští měsíc.

„Schvalování programů pro novou sedmiletku probíhá plynule a podle našich očekávání, které si ministerstvo pro místní rozvoj v roli koordinátora politiky soudržnosti v České republice vytklo,” řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nulový úrok skončil. Evropská centrální banka zvýšila sazbu na půl procenta

Ekonomika

Česko zaspalo

Jiří Kvíz, ředitel společnosti enovation, která se zabývá mimo jiné dotačním poradenstvím, uvedl, že dotační programy měly být spuštěny už loni, což je patrné již z názvu programového období 2021 až 2027. "Protože se však nacházíme již ve druhé polovině roku 2022, tak je zřejmé, že Česká republika zaspala s implementací programů, které měly pomoci s post covidovou obnovou země, s včasným zajištěním energetických úspor ve firmách a obecnou stimulací ekonomiky na prahu začínající recese a pod tíhou rekordní inflace," řekl.

Už na konci roku 2020 se očekávalo, že stejně jako programové období 2014 - 2020 i to nadcházející začne se zpožděním. Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) schválila rozdělení EU dotací na období 2021 až 2027 mezi programy loni začátkem března a Dohodu o partnerství koncem září. Ta byla novou vládou Petra Fialy (ODS) zaslána EK v prosinci a letos v lednu ke schválení většina programů. Souhlas od EK a začátek čerpání se očekávaly koncem května.

Brusel uzavřel řízení s ČR o střetu zájmů. Ostuda končí, oznámil Bartoš

Domácí

V některých programech na období 2021 až 2027 byly vyhlášeny první výzvy. Jejich přehled je na zastřešujících stránkách dotaceeu.cz.

Například v programu IROP, který spravuje MMR, je asi 117 miliard korun a první výzva na rozvoj knihoven bude vyhlášena 28. července. IROP rozdělí finance mimo jiné v oblastech jako je eGovernment a kybernetická bezpečnost, integrovaný záchranný systém, zelená infrastruktura měst a obcí, silnice II. třídy, vzdělávací infrastruktura, sociální služby a bydlení či zdravotnictví. Podle Bartoše třeba vzniknou nová a zmodernizovaná zdravotnická zařízení pro více než 900 tisíc pacientů.

Letos koncem května MMR uvedlo, že EK Česku ke konci dubna letošního roku proplatila 503,9 miliardy korun, tedy zhruba tři čtvrtiny peněz vyjednaných pro programové období 2014 až 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám