Hlavní obsah

Česko má za sebou zatím nejteplejší den roku. A tropy jen tak neskončí

Úterý bylo s téměř 35 stupni zatím nejteplejším dnem letošního roku. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích u Prahy, a to 34,9 stupně Celsia. Na webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). A tropické teploty lze podle předpovědi očekávat i v dalších dnech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé se v tropickém počasí osvěžují u Vltavy. Snímek ze Střeleckého ostrova v Praze

Článek

Na osmi místech ve středních a západních Čechách a na jižní Moravě se v úterý teploty vyšplhaly až na 34 stupňů a výše.

Hned za Dobřichovicemi byla s 34,8 stupně plzeňská městská část Bolevec a na třetí místo se dostaly Kuchařovice na Znojemsku, kde bylo naměřeno 34,4 stupně. V místech ležících pod 600 metry nadmořské výšky se teploty nejčastěji pohybovaly mezi 29 a 33 stupni.

Foto: David Taneček, ČTK

Lidé se osvěžují u fontány v Hradci Králové

Navzdory vysokým teplotám však nepadlo mnoho teplotních rekordů. Ze 144 meteorologických stanic měřících 30 let a déle byly rekordy pro 20. červen překonány podle ČHMÚ pouze na 15 stanicích. Zejména teploty z roku 2013 byly podle meteorologů vyšší než ty letošní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kropící vůz v Praze v letních měsících zvlhčuje městský vzduch

Vysoké teploty lze očekávat i v dalších dnech. Podle týdenní předpovědi budou denní maxima atakovat tropickou třicítku po všechny dny až do konce týdne. Překonat úterní maximum by mohl podle meteorologů čtvrtek, kdy by se mohla maximální teplota opět dostat až k 35 stupňům.

V souvislosti s vysokými teplotami meteorologové upozorňují na nebezpečí požárů, zejména v Ústeckém kraji a na jihu Moravy, a v Ústeckém kraji varují také před přízemním ozónem.

Reklama

Výběr článků

Načítám