Hlavní obsah

Česko má prvního komunistického hejtmana

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prvním komunistickým hejtmanem v Česku se v Ústeckém kraji stal Oldřich Bubeníček. Za hojné účasti veřejnosti byl zvolen v úterý na ustavujícím zasedání zastupitelstva. Jeho náměstky se podle předpokladů stali za KSČM Stanislav Rybák a za ČSSD bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalá hejtmanka Jana Vaňhová dekoruje nového hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

Článek

Komunisté volby v kraji s přehledem vyhráli, získali 20 mandátů z 55. Po třítýdenních povolebních jednáních nakonec dohodli spolupráci s druhou ČSSD, která vládla v regionu dosud spolu s ODS. Sociální demokraté získali 13 mandátů, s komunisty mají pohodlnou většinu.

Volbu Bubeníčka podpořilo 39 z 52 hlasujících zastupitelů, 12 bylo proti. Bubeníček po svém zvolení uvedl, že doufá, že práce zastupitelů bude ku prospěchu všech občanů kraje.

Po zvolení Bubeníčka se ozval lídr ODS Vladislav Raška, že mu nebylo umožněno přednést návrh na tajnou volbu hejtmana. Po poradě zastupitelé ODS uvedli, že volbu Bubeníčka zpochybňovat nebudou. Tajnou volbu navrhli ale u náměstků, byla však zamítnuta.

KSČM má šest radních

Podle předpokladů byla zvolena i jedenáctičlenná rada, šest členů má KSČM a pět ČSSD. Dva radní budou neuvolnění. Stanislav Rybák byl zvolen prvním náměstkem, který zastupuje hejtmana. Bývalá hejtmanka Vaňhová bude mít na starosti oblast školství.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Noví náměstci hejtmana Stanislav Rybák (KSČM) a Jana Vaňhová (ČSSD)

V opozici zůstala ODS se sedmi zastupiteli a hnutí Severočeši.cz s devíti. Spolu s nimi je nově v krajském zastupitelstvu i hnutí PRO! kraj, má šest zastupitelů.

Anketa

Vadí vám komunista na postu hejtmana?
Ano
46,4 %
Ne
53,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám