Hlavní obsah

Česko má druhý potvrzený případ opičích neštovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžně potvrdil nákazu opičími neštovicemi u druhé osoby v ČR. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, u něhož bylo onemocnění potvrzeno v úterý.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Opičí neštovice. Ilustrační foto

Článek

K přenosu z člověka na člověka dochází podle odborníků úzkým kontaktem s infekčním materiálem pocházejícím z kožních lézí infikované osoby, případně prostřednictvím respiračních kapének při dlouhodobém kontaktu tváří v tvář a prostřednictvím kontaminovaných předmětů a ploch.

První tuzemský pacient si patrně nákazu přivezl z hudebního festivalu v Belgii. Další blízké kontakty hygienici prověřují.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

Podle vyjádření mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka pro ČTK se příznaky objevily celkem u tří lidí, jejichž vzorky laboratoře vyhodnocují. Pět osob, které bydlely na dovolené ve stejném ubytování jako první nakažený muž, má nařízenou karanténu. Ta je stanovena na 21 dní od posledního rizikového kontaktu.

Opičí neštovice se v posledních dnech potvrdily v řadě evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku je první případ opičích neštovic

V České republice je první případ opičích neštovic. Opičí neštovice patří do stejné skupiny jako černé (pravé) neštovice a mezi jejich příznaky patří výrazná...

Výběr článků

Načítám