Hlavní obsah

Česko je na prahu chřipkové epidemie

Česká republika je na počátku chřipkové epidemie. Podle dat hygieniků, se v prvním lednovém týdnu výrazně zvýšil počet akutních respiračních onemocnění. S komplikacemi již bylo hospitalizováno 30 lidí a pět osob zemřelo, uvedla v pondělí mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Podle národní referenční laboratoře pro chřipku potvrzují laboratorní vyšetření v ČR výrazný nárůst viru prasečí chřipky A(H1N1). V Evropě jsou zjišťovány chřipkové viry typu A(H1N1), A(H2N3) a B.

O epidemii hygienici mluví, pokud jsou nemocí nakaženy dva tisíce lidí na 100 000 obyvatel.

"Hodnota nemocnosti akutními respiračními infekcemi v ČR u dospělé populace ve věku 25 až 59 let překročila v uplynulém týdnu nemocnost hlášenou v posledním předvánočním týdnu," uvedla k nárůstu počtu onemocnění mluvčí.  Aktuální čísla ale ministerstvo neuvedlo.

Plošnou epidemii hlásí v Evropě pět států - Francie, Dánsko, Británie, Norsko a Belgie.

V ČR se objevily těžké průběhy chřipky komplikované zápalem plic, kdy byla nutná přístrojová podpora dýchání. Pacienti jsou léčeni antivirotiky.

Komplikace se objevily u pacientů oslabených chronickou nemocí, jako je cukrovka nebo rakovina, a také u nadměrně obézních lidí. Komplikované průběhy chřipky byly v Praze a krajích Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém a Zlínském.

Anketa

Nechali jste se v této sezóně očkovat proti chřipce?
ano
9,9 %
ne
90,1 %
Celkem hlasovalo 15351 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám