Hlavní obsah

Česko dramaticky vysychá, ministerstvo posílá další čtvrtmiliardu na Dešťovku

• Aktualizováno
Novinky, jas

Na boj se suchem půjde v rámci dotačního programu Dešťovka 240 miliónů korun. Ministerstvo životního prostředí v pondělí oznámilo, že polovina sumy bude určena pro obyvatele obcí, které se v minulých letech potýkaly se suchem. Odhadem by se mělo dostat na zhruba 5000 projektů uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Foto: Intersucho.cz

Půdní sucho koncem července

Článek

Elektronický příjem žádostí bude zahájen 7. září v 10:00 a lidé budou moci žádat na systémy umožňující využití dešťové a odpadní vody dotaci až 105 tisíc korun.

Ministerstvo chce prostřednictvím programu podpořit, aby lidé více zachytávali a akumulovali dešťovou vodu na zalévání i splachování toalet.

Pro první vlnu programu  resort připravil 110 miliónů korun. Částka byla během 28 hodin vyčerpána a na řadu zájemců se nedostalo. [celá zpráva]

Je naprosto zřejmé, že ČR dramaticky vysychá a bohužel to nebude pouze krátkodobý výkyv
ministr životního prostředí Richard Brabec

Rozpracované žádosti, na něž se nedostalo, budou moci lidé přihlásit ve druhém kole dotací.

Nerovnoměrné srážky a nedostatek vody, která se neudrží v krajině, trápí v posledních letech nejen zemědělce a vodáky, ale začínají je pociťovat i lidé, kterým vysychají studny.

ČR dramaticky vysychá

„Je naprosto zřejmé, že ČR dramaticky vysychá a bohužel to nebude pouze krátkodobý výkyv. Problémy se suchem se stávají reálnou hrozbou,” konstatoval Brabec.

Foto: Intersucho.cz

Intenzita sucha ke konci července

Ministr připomněl, že v rámci dotačního programu životní prostředí je na boj se suchem připraveno 13 miliard korun zejména na zadržování vody v krajině.

Anketa

Pomůže dotační program Dešťovka v boji se suchem?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
Celkem hlasovalo 5579 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám