Hlavní obsah

Česko čeká nedostatek jahod

– Praha

Pěstitelé jahod v České republice letos očekávají výrazně slabší úrodu než v loňském roce. Porosty totiž poškodily mrazy, jahody jsou jedním z nejvíce postižených druhů ovoce.

V Česku bude nedostatek jahodVideo: ČTK

 
Článek

"Pokles sklizně odhadujeme kolem 40 procent, na Moravě ještě více", řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Kvůli nepříznivému počasí nemohou s velkou úrodou počítat ani mnozí zahrádkáři.

Ovocnářská unie registruje v České republice celkem 13 velkých pěstitelů jahodníku, kteří dohromady obhospodařují 81 hektarů půdy. Ve Zlínském kraji mezi ně patří pouze společnost Vaklima z Holešova na Kroměřížsku, která jahody pěstuje na šesti hektarech. Brigádníci zde začali se sběrem v pondělí brzy ráno a sklízet budou dalších pět až šest týdnů. Obvyklých výnosů, které činí až 15 tun na hektar, však ani Vaklima letos nedosáhne.

Porost poškodily únorové holomrazy

"Sklizeň je poznamenána mrazy, které nám přišly v únoru. Byly to arktické mrazy, které se pohybovaly v rozmezí minus 20 až minus 25 stupňů po dobu tří týdnů. Porost byl značně poškozen, nechránil ho sníh a jahody vymrzly. Druhá rána nás postihla teď v květnu, kdy v jediném dnu šly teploty u země na minus pět stupňů. Tím pádem úroda půjde v letošním roce na 50 nebo i pod 50 procent," povzdechl si jednatel společnosti Jaroslav Valenta.

Zvyšování ceny však nechystá. "Ekonomická situace v republice není tak příznivá, aby si lidé mohli zaplatit větší částky i za jahody z české produkce, které jsou velice žádané. Cena za kilogram výběrových jahod se nyní pohybuje kolem 110 až 120 korun, za druhou kategorii zákazník zaplatí 90 až 100 Kč. Cena půjde ale v průběhu měsíce dolů až na asi 60 korun," uvedl Valenta, který kromě nabídky samosběru jahody dodává i na tržiště v okolních městech.

Polské jahody podraží

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR ale zákazníci horší úrodu jahod přece jen zřejmě pocítí. "Vlivem zimních mrazů zaznamenali velký výpadek v Polsku, které je největším pěstitelem jahod v Evropě. Kvůli nižšímu výnosu tamní pěstitelé avizují nárůst cen, který odhadem bude činit deset až 20 procent," poznamenal Ludvík.

Oči pro pláč zůstaly kvůli počasí i mnohým zahrádkářům. "Na zahrádkách ležících na otevřených planinách nebo u vody pomrzlo všechno, jahody, brambory, česnek i jablka. Navíc je strašné sucho," řekla předsedkyně holešovských zahrádkářů Vlasta Čablová.

Podle časopisu Zahrádkářství se jen sedm procent českých jahod prodá v maloobchodních sítích, 93 procent je jich prodáno přímo na farmě. Z toho 70 procent je sklizeno samosběrem, deset procent je natrháno a prodáno na farmě, dalších deset míří na trhy a zbylé k obchodníkovi. Asi 60 procent spotřebovaných jahod pochází podle časopisu z dovozu, hlavně z Polska, Španělska, Německa a Belgie. Cena jahod u českého pěstitele se za 20 let zvýšila o 200 procent, náklady ale vzrostly o 500 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám