Hlavní obsah

Česko a další státy EU by měly posílit ochranu hranic, shodl se Zemanův tým

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana se vyslovil pro posílení ochrany hranic ve spolupráci s dalšími zeměmi Evropské unie (EU). Uvedl to mluvčí Hradu po nedělním jednání expertního týmu za účasti ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Kulhánek na Twitteru uvedl, že se s prezidentem a Metnarem shodli na realistickém pohledu na další vývoj v zemi. „Naše priority jsou především mírnit humanitární krizi, zabránit nelegální migraci a také boj terorismem,” poznamenal ministr zahraničí.

„Expertní tým prezidenta republiky se na svém zasedání zabýval důsledky neúspěšné mise NATO v Afghánistánu. Identifikoval pro Českou republiku dvě bezpečnostní rizika, a to migrační a teroristické,” uvedl mluvčí.

„Vyslovil se pro zásadní posílení ochrany našich státních hranic, ve spolupráci s dalšími zeměmi EU,” dodal.

Zemana převezla armádní CASA do Brna. Zahájí tam školní rok a zase poletí zpět

Domácí

Zeman v poslední době opakovaně kritizoval stažení aliance z Afghánistánu. Domnívá se, že Tálibán v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celém světě.

Prezident se zároveň v srpnu kritizoval navyšování výdajů na obranu, které je vedeno doporučením Severoatlantické aliance (NATO).

„A tyto požadavky jsou zase motivovány přáním zahraničních zbrojařských firem, tak si myslím, že naše zbrojní výdaje by se nyní, když investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz, měly soustředit na národní obranu, na národní akvizice” řekl tehdy Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám