Hlavní obsah

Českem se přehnaly bouřky, hasiči odstraňují popadané stromy

Aktualizováno

Českou republikou se v noci přehnaly bouřky, postupovaly od jihozápadu k severovýchodu. Nyní se místy vyskytují ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Popadané stromy komplikují provoz na železnici, hasiči pomáhali i s čerpáním vody ze zatopených prostor.

BEZ KOMENTÁŘE: Radarový záznam přechodu srážek nad Českem 12. června ránoVideo: chmi.cz

 
Článek

Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), hasičů a webu Českých drah (ČD).

„Bouřkové pásmo postupuje od západu přes Olomoucký kraj dále k severovýchodu. V bouřkách se ojediněle vyskytují nárazy větru kolem 25 m/s, kroupy a přívalové srážky,” uvedli brzo ráno meteorologové. Během ranních hodin bouřky i déšť zeslábnou, ale večer se bouřky vrátí. Objevit by se měly hlavně na jihu Česka, kde je mohou doprovodit i přívalové srážky.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Následky bouřek v Olomouckém kraji

Popadané stromy i větve na komunikacích zaměstnaly hasiče také v Olomouckém kraji. Zásahy byly důsledkem silných bouřek v regionu. Od 03:00 do 07:00 vyjeli hasiči k 18 událostem, řekla jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková. Vyjížděli však i kvůli planým poplachům, které zavinily svítící billboardy v hustém dešti.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Následky bouřek v Olomouckém kraji

„Nejčastěji hasiči zasahovali u popadaných stromů a větví na komunikacích, a to v sedmi případech. V dalších čtyřech případech hasiči odčerpávali vodu z objektů, v jednom případě zajišťovali provizorně zaplachtovanou střechu a v dalším čistili odtok ze střechy,” uvedla Hacsiková.

Hasiči v postižených oblastech odčerpávali zejména vodu ze zaplavených míst, například v Praze zasahovali mezi 00:30 a 5:00 u 12 případů. „Jednalo se o zatopené prostory nebo popadané stromy,” uvedli hasiči na twitteru.

Ve středních Čechách v noci odstraňovali popadané nebo nahnuté stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor.  „Pokud jde o technickou pomoc, evidujeme kolem deseti událostí, z toho ve třech případech šlo o čerpání vody, a to pokaždé na Příbramsku,” uvedl mluvčí.

Odstraňování stromů bylo podle něj nejčetnější na Benešovsku, ojedinělé případy se vyskytly také na Kolínsku, Mělnicku, Kutnohorsku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. „Některé stromy ani nebyly popadané, ale jen nahnuté,” dodal Holomčík.

Silná bouřka se přehnala nad ránem Jihomoravským krajem, hasiči od 3:00 do 7:00 vyjížděli k více než dvěma desítkám událostí. Nejvíce zásahů měli na Hodonínsku, a zejména v okolí Kyjova, kde museli pomáhat na 14 místech. Například v Havlíčkově ulici v Kyjově vznikla po dešti laguna. V ulici Mezi Mlaty voda zatopila šachtu a podzemní garáže do výšky asi 40 centimetrů na ploše 50 krát 20 metrů.

V kyjovské části Nětčice pak řešili jeden nakloněný sloup elektrického vedení a další s rozvody telefonní sítě, který spadl na auto.

V menší míře zasahovali hasiči i na dalších místech kraje. U Velkých Opatovic na Blanensku začal hořet strom po kontaktu jeho větví s dráty, samovolně se ale uhasil. Ve Lhotě na Vyškovsku zaměstnal hasiče po dešti zatopený dům, vodu z něj čerpali ještě před devátou hodinou. Na silnici z Němčiček do Boleradic na Břeclavsku pak likvidovali hned tři spadlé stromy.

Částí Plzeňského kraje se přehnala bouře s krupobitím. Na Folmavě padaly až pěticentimetrové kroupy. Hasiči měli kvůli počasí 28 výjezdů.

Popadané stromy komplikují také dopravu na železnici, v Plzeňském kraji je to v úseku Klatovy - Běšiny, v Jihočeském kraji mezi stanicemi Rybník a Loučovice a ve Středočeském kraji mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi.

Nepříznivé počasí panuje i v sousedním Německu, provoz je tak přerušen i mezi stanicemi Furth im Wald a Domažlice. Vlaky zde nahradily autobusy.

Meteorologové varovali, že bouřky zasáhnou večer a v noci většinu území. Srážkové úhrny mohou být až 50 milimetrů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám