Hlavní obsah

Hrozí velmi silné bouřky, napršet může až 50 milimetrů, varovali meteorologové

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí varoval před možností silných i velmi silných bouřek. Zasáhnou většinu území republiky a mohou být doprovázeny krupobitím a přívalovými srážkami s úhrny do 50 milimetrů.

Foto: Novinky.cz/Český hydrometeorologický ústav

Předpověď 48hodinového úhrnu srážek od půlnoci na úterý 12. 6. 2018 do půlnoci na čtvrtek 14. 6. 2018 podle modelu Aladin

Článek

„Během pondělního odpoledne a večera se v Čechách a na Českomoravské vrchovině budou místy vyskytovat bouřky, ojediněle mohou být silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině,” varovali meteorologové.

V jihozápadních, jižních a středních Čechách se podle předpovědi mohou vyskytnout i velmi silné bouřky se srážkovými úhrny kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru přes 90 kilometrů v hodině.

Meteorologové připomněli, že na vydatné intenzivní srážky mohou menší toky reagovat rychlým vzestupem hladin. Jedná se zejména o toky v oblasti Šumavy a Brd.

Situace by se měla uklidňovat večer, kdy budou bouřky slábnout.

V úterý se mohou silné bouřky s přívalovými srážkami objevovat zejména v jižní polovině republiky. Opět mohou být doprovázeny krupobitím a poryvy větru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů 11. června 2018.

Během noci na středu bude bouřková činnost ustávat, ale déšť nebo přeháňky budou pokračovat i ve druhé polovině noci a během středečního dne, vyloučeny nejsou ojediněle ani vydatnější srážky, které mohou v oblastech s větším nasycením půdy vést k vzestupům hladin řek,” upozornili meteorologové s tím, že předpověď i výstrahu budou dále upřesňovat.

V pondělí hrozí bouřky v Čechách, na Vysočině a v Jihomoravském kraji. V úterý v Jihočeském, Plzeňském, ve Zlínském a v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám