Hlavní obsah

České ambasády se přetahují o místní úředníky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drakonická úsporná opatření minulých vlád dnes dělají starosti při zajišťování personálního obsazení vízových úseků zastupitelských úřadů místními občany v zemích, odkud do ČR přicházejí migranti. Česko tu platí za dobré zaměstnavatele, protože podmínky – především jistý příjem, který nabízí, převyšují ty, jež mohou místní lidé získat od podniků či úřadů své země.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Ale i tato výhoda má své hranice. O dobře vyškolené tzv. místní síly totiž probíhá urputný boj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozorňuje na to ministerstvo zahraničních věcí ve Strategii migrační politiky, jíž se v těchto dnech zabývá vláda a kterou má Právo k dispozici. „Na trhu práce existuje ve většině třetích zemí velká konkurence.

Jazykově vybavené, prověřené a vyškolené místní síly jsou finančně zcela podhodnoceny, proto často odcházejí, zpravidla k zastupitelským úřadům jiných zemí,“ tvrdí se v dokumentu.

Cenná znalost místních poměrů

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zatím nejde o masový jev, kdy by nám místní síly z ambasád utíkaly na lépe placená místa.

Připouští však, že situace je na hraně. „Naše zastupitelské úřady byly v minulosti tlačeny k šetření. Peníze se jim škrtily. Ambasády jsou podvyživené. Jejich provoz se držel na hranicích možností,“ řekl Právu.

„Nevylučuji, že bohaté země jim mohou nabídnout více. Přesvědčil jsem se ale při své nedávné cestě do Afriky o tom, že to, co jim nabízíme, je stále vysoká kultura nad tím, jaké jiné možnosti mají z hlediska jistoty nebo výše příjmů,“ dodal ministr s tím, že zatím si žádný z velvyslanců, s nimiž mluvil, nestěžoval, že by nemohl sehnat sílu.

Ministerstvo v dokumentu doporučuje, aby se zajištění financí na platy zkušených úředníků z řad domorodců, kteří působí na vízových úsecích ambasád, věnovala velká pozornost.

Zdrojem těchto peněz by mohl být tzv. fond pro vnitřní bezpečnost, z něhož se již dnes hradí mj. i školení konzulárních pracovníků. ČR z něho bude moci podle internetových stránek ministerstva vnitra využít v letech 2014 až 2020 celkem 32 184 496 eur (přes 870 miliónů korun).

Podle zprávy za rok 2013 zpracovaly všechny české zastupitelské úřady téměř 640 tisíc žádostí o víza, což bylo v té době nejvíce v historii. Místní lidé v této činnosti hrají velkou roli. Působí jako tlumočníci při pohovorech se žadateli a prověřují u místních úřadů a institucí pravost předkládaných dokladů a údajů v nich uvedených. Jejich znalosti místního prostředí a kontakty na tamní úřady jsou velmi cenné.

Jde o předcházení migraci

„Loajalita místních sil a udržení těch nejkvalitnějších a vyškolených jsou zcela klíčové pro předcházení nelegální migraci,“ tvrdí MZV v dokumentu s tím, že stabilizace na těchto místech je tak velmi důležitá.

Zaorálek proto považuje za nutné udržet síť zastupitelských úřadů. „Jde i o to, aby jejich činnost měla smysl. Aby to nebyly úřady, které se kvůli bezbřehému šetření staly pouhou ,sebereprodukcí velvyslance‘,“ prohlásil.

„Musíme, ve spolupráci s EU, pomáhat udržet lidi, kteří volí v nouzi odchod ze své země, doma. Právě v souvislosti s velkou migrací bych diplomatické zastoupení posiloval. Protože je třeba se v těchto zemích bavit s jejich představiteli o tom, jak rozšířit rozvojovou pomoc. Ta by navíc měla být vázána na aktivitu místních úřadů, které musí vytvářet podmínky pro to, aby mladí lidé z jejich zemí neodcházeli,“ zdůraznil Zaorálek.

„Jsme připraveni pomoci udržet jim ty jejich lidi doma, dělat programy, které by jim pomohly, ale oni zase musejí pomoci nám zastavit tu vlnu,“ dodal ministr s tím, že součástí spolupráce musí být i návratová politika, tedy uzavírání tzv. readmisních smluv.

Reklama

Výběr článků

Načítám