Hlavní obsah

Česká zbrojovka chce po obraně 45 milionů za tendr na vesty. Měl chybovat podřízený úřad

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Na ministerstvu obrany v březnu přistála výzva k zaplacení zhruba 45 milionů korun od České zbrojovky kvůli zrušené zakázce na dodávku balistických vest z roku 2015. Podle zbrojařské firmy měla škoda vzniknout „nesprávným postupem“ úřadu pro ověřování jakosti, který je organizací podřízenou resortu, konkrétně pak státnímu tajemníkovi ministerstva obrany.

Foto: John Vizcaino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na problém, jenž musí ministerští úředníci aktuálně řešit, jako první upozornil v pondělí server ČT24, kterému informace potvrdil mluvčí resortu Jiří Caletka.

„Česká zbrojovka nám zaslala dopisem výzvu k náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím a nesprávným úředním postupem. Důvodnost výzvy není zatím vyhodnocena,“ uvedl k věci mluvčí.

Česká zbrojovka v roce 2015 vyhrála v tendru na dodávku 2291 neprůstřelných vest za 68,1 milionu korun. K předání zboží armádě však nedošlo, protože nákupní proces provázely měsíce problémy. V roce 2016 pak resort soutěž zrušil s odůvodněním, že zbrojařská firma nedokázala zajistit průběžnou kontrolu jakosti materiálu používaného na výrobu vest.

Němci pomohou nahradit Česku těžkou techniku odeslanou na Ukrajinu

Domácí

Kvůli neuskutečněnému nákupu se mezi resortem a firmou, která s českou armádou běžně spolupracuje, rozhořel několikaletý soudní spor. Resort tehdy chtěl penále ve výši 27 milionů korun za neuskutečněný obchod, soud však v roce 2021 dal za pravdu firmě, když konstatoval, že nic platit nemusí.

Smír s ministerstvem řeší něco jiného

V roce 2020 pak obě strany uzavřely smír, kdy se ministerstvo omluvilo za výroky o neschopnosti firmy a Zbrojovka se zavázala, že nebude požadovat náhradu škody a ušlého zisku. Tím se však vyřešil pouze dodavatelsko-odběratelský vztah dle občanského zákoníku. Nynější požadavek na desítky milionů korun se zaměřuje na postup státní instituce.

Podle informací Novinek tehdy ve věci významnou roli sehrál Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (ÚSOJ), který spadá pod ministerstvo obrany. Konkrétně je podřízený státnímu tajemníkovi resortu Petru Vančurovi.

Úředníci úřadu, kteří mají primárně v popisu práce kontrolovat a ověřovat kvalitu výrobků, jež mají zamířit do armády, tehdy měli údajně klást nepřiměřené nároky na dodavatele, opakovaně žádat již dodanou dokumentaci či z nejrůznějších důvodů přerušovat probíhající řízení o ověřování jakosti. To konstatoval i soud.

Armáda dostane další pistole a pušky za miliardu

Domácí

Právě nesprávným úředním postupem zdůvodňuje nynější požadavek mluvčí uherskobrodské zbrojovky Radek Hauerland, který zároveň zdůvodnil, z jakého titulu firma žádá odškodnění, přestože byla předloni uzavřena zmíněná dohoda.

„Na základě dohody mezi Českou zbrojovkou a ministerstvem obrany z roku 2020 se firma zavázala, že nebude vymáhat škodu vzniklou zaviněním ministerstvem obrany jakožto zadavatelem veřejné zakázky, tedy kupujícím ve smyslu občanského zákoníku. Nicméně touto dohodou není dotčeno právo firmy domáhat se náhrady škody způsobené Úřadem pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (ÚSOJ) z titulu nesprávného úředního postupu,“ reagoval v pátek na dotaz Novinek mluvčí zbrojařské firmy.

Omluva a ukončení smlouvy. Obrana se dohodla s Českou zbrojovkou ve sporu o vesty

Ekonomika

Jak tvrdí některé zdroje Novinek, takovýto postup zmíněného úřadu či konkrétních pracovníků přitom vůči nejrůznějším dodavatelům ze zbrojního průmyslu není ojedinělý.

Reklama

Související témata:

Související články

Obrana urychlí obří nákupy

Kvůli válce na Ukrajině se Fialova vláda rozhodla být k české armádě mimořádně štědrá. Ministerstvo obrany začne mnohem rychleji a masívněji pořizovat novou...

Česká zbrojovka se přejmenovala na Colt

Společnost CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) změnila s platností od úterý název na Colt CZ Group SE (Colt CZ). Legendárního amerického výrobce zbraní Colt...

Výběr článků

Načítám