Hlavní obsah

Česká republika neuznává výsledky referend na Ukrajině

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika neuznává výsledky referend, která se konala v neděli na východě Ukrajiny. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSSD) po pondělním jednání vlády. Podle něj se tato hlasování o samostatnosti některých území uskutečnila v rozporu s ukrajinskou ústavou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

„Česká republika neuznává výsledky takzvaných referend nezávislosti Doněcka a Luhanska, která se uskutečnila v neděli,“ prohlásil Sobotka. „Tato referenda považujeme za protiprávní, jejich konání bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou. Česká vláda jednoznačně vyzývá ke skutečnému dialogu mezi zástupci ruské menšiny a ukrajinskou vládou v Kyjevě,“ řekl.

Referenda podle něj neměla žádný zákonný a ústavní předpoklad, nebyla nezávisle monitorována a v řadě míst se údajně ani nekonala. „Tyto pochybnosti nás vedou k tomu, abychom tato referenda nepokládali za legitimní,“ dodal premiér.

Připomněl, že česká vláda nadále odsuzuje jakékoli narušování teritoriální integrity Ukrajiny. Podle něj je nutné vést nyní debatu o centralizaci země, nikoliv o jejím rozdělení.

Ministerský předseda je přesvědčený, že klíčovým mezníkem pro celou situaci budou blížící se prezidentské volby. Bude ale nutné dohlédnout na to, aby byly maximálně svobodné, transparentní a legitimní. V tomto případě mohou podle Sobotky vést ke stabilizaci vnitropolitické situace v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám