Hlavní obsah

Česká obranná strategie: Škrty kvůli krizi nesmí destabilizovat armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes pokračující hospodářskou recesi by stát neměl dopustit, aby armádu oslabilo další omezování zdrojů. Mohlo by to vést ke zhoršení kvality vojska a oslabení věrohodnosti ČR v mezinárodním společenství. Uvádí to nová desetiletá obranná strategie, kterou se bude příští týden zabývat vláda. Materiál také počítá s pokračováním nadzvukového letectva ve výzbroji armády.

Foto: ČTK

Český premiér Petr Nečas (uprostřed) při nedávné návštěvě české jednotky v Afghánistánu.

Článek

Podle dokumentu si sice armáda i přes rozpočtové škrty může udržet některé schopnosti tím, že bude spolupracovat s partnerskými zeměmi, mezinárodní iniciativy ale nemohou nahradit roli státu v zajišťování své obrany a rozvoji vojska.

"Nelze podceňovat riziko zdrojové, organizační a personální destabilizace systému zajišťování obrany České republiky, která by vedla ke ztrátě kvality vojenského personálu, úpadku prestiže vojenského povolání, erozi vojenských schopností státu a oslabení věrohodnosti a politické váhy ČR," uvádí obranná strategie.

Generalita by chtěla o sedm miliard víc

Podobně jako další státní organizace se i ministerstvo obrany potýká s vládními rozpočtovými škrty. Úřad by měl v příštím roce hospodařit s výdaji téměř 42 miliard korun. Podle armádních špiček je přitom vojsko ve své současné velikosti a úkolech dimenzováno pro rozpočet zhruba 55 miliard korun ročně.

Řešením tíživé finanční situace spojené s hospodářskou recesí je podle materiálu efektivnější vynakládání prostředků na obranu země. Také by měla být upravena organizační struktura obranného resortu. "Přináší to s sebou nevyhnutelně též vyšší míru rizika a související zodpovědnosti za případné důsledky nerovnovážného rozvoje spektra vojenských schopností ozbrojených sil," tvrdí dokument.

Podle materiálu je klíčovým faktorem pro efektivní rozvoj obrany země předvídatelná a adekvátní výše výdajů ze státního rozpočtu. Česko investuje nejen do vlastních ozbrojených sil, ale finančně přispívá i na společnou obranu v rámci NATO. Ministerstvo obrany bude podle dokumentu zároveň i nadále podporovat český obranný průmysl.

Co s nadzvukovými letadly?

Nová strategie počítá s dalším využitím nadzvukových letounů ve výzbroji vojenského letectva. "Ozbrojené síly České republiky plní úkoly v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany NATO s využitím vlastního nadzvukového letectva," píše se v materiálu.

Vláda nyní řeší varianty pokračování stíhaček rychlejších než zvuk v armádním letectvu. Česko má od roku 2004 v pronájmu 14 švédských stíhaček Gripen. Obrana nyní uvažuje, jestli kontrakt prodlouží nebo vypíše nové výběrové řízení. Premiér Petr Nečas (ODS) v červenci uvedl, že ČR bude do konce listopadu jednat o prodloužení pronájmu gripenů se Švédskem, zároveň ale ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr.

Dokument nazvaný Obranná strategie České republiky nahradí dosavadní Vojenskou strategii z roku 2008. Obranná strategie bude aktualizována po deseti letech. V případě závažných změn bezpečnostní situace může vláda rozhodnout o její aktualizaci dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám