Hlavní obsah

Češi vzali otevřené obchody útokem

Novinky, kl, loš, az, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další vlna rozvolnění s sebou přinesla otevření všech obchodů. Zejména prodejci oblečení a obuvi už první den zaznamenali zvýšený zájem zákazníků, kteří si zboží mohou v obchodech i vyzkoušet. Otevírají také autosalony a autobazary. Ty na rozdíl od obchodů čekají návrat většiny zákazníků až v průběhu léta.

Rozvolňování obchodů 10.5.2021Video: Novinky

 
Článek

O nově zpřístupněné zboží je zájem. „Už mi docházejí boty a sháněl jsem také tkaničky, takže jsem opravdu velmi rád, že už je otevřeno,“ pochvaluje si jeden z nakupujících.

„Šla jsem jen tak ven, zatím jenom koukám, protože člověk dlouho nikde nebyl,“ přiznala další zákaznice v pražském obchodním centru Eden.

Obchodní centrum Palladium v Praze. Časosběrné video.Video: Novinky

Kromě prodejen s oděvy a obuví mohou od pondělí znovu přivítat zákazníky knihkupectví či prodejny s elektronikou, které měly naposledy otevřeno před loňskými Vánoci.

Foto: Novinky

Obchody mohou od pondělí znovu nabízet veškerý sortiment.

„Konečně můžeme nabídnout celý sortiment všem zákazníkům,“ říká vedoucí prodejny s obuví Deichmann Eliška Šantorová. „Zájem lidí o naše zboží jsme zaznamenali. Nejvíce sem chodí ženy, které se těšily na to, že si budou moci boty vyzkoušet,“ dodává.

Otvírají se všechny obchody

Domácí

Nadále platí, že počet zákazníků musí prodejny regulovat. Na každého zákazníka připadá 15 metrů čtverečních. „U nás to znamená 25 zákazníků na prodejnu,“ říká Šantorová.

Foto: Novinky

Nadále platí pravidlo 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Veškeré zboží mohou znovu nabízet také supermarkety. „K potravinám nově přibude oblečení pro všechny zákazníky bez rozdílu věku, dále elektronika, knihy a hračky pro děti,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „Otevřely se i zkušební kabinky, takže zákazníci si mohou zboží na místě vyzkoušet. Stále také platí, že mají prodlouženou dobu na vrácení zboží.“

Oblečení, které si zákazníci vyzkouší, prodejci nemusí dezinfikovat ani jinak zaopatřovat. Obratem se vrací do prodeje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lidé ve frontě v módním outletu Freeport Hatě

Autobazary s návratem většiny zákazníků počítají v létě

Nápor zákazníků naopak nyní neočekávají v autobazarech, kterých se pondělní rozvolnění také týká. „Už po prvním lockdownu v loňském roce jsme zažili podobnou situaci, takže nečekáme nápor zájemců. Zájem se bude postupně přelévat až do letních měsíců, k původním číslům se vrátíme někdy v průběhu léta,“ uvedl předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů Petr Přikryl.

Rozvolnění se týká i autobazarů.Video: Novinky

Podle něj je to dáno zejména náklady spojenými s investicí do auta. „Pro každou rodinu je automobil přece jen větší investicí než nové šaty a boty. Na prodejnu přichází teprve, když nashromáždí tři čtyři auta, aby neviděli pouze jedno. Každý zákazník si také přeje auto osahat, projet se v něm,“ dodal Přikryl.

Pro autosalony a autobazary platí stejná pravidla jako v obchodech, tedy ochranné pomůcky, pravidelná dezinfekce a dodržování odstupů. V autě by pak měl sedět vždy jeden prodejce s jedním zákazníkem.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Domácí

Přikryl také vysvětlil, že v posledních měsících autobazary fungovaly spíše jako záložny. „Celá řada rodin, které řešily svoji ekonomickou situaci, tak se jako první zbavovala prvního nebo druhého auta. Prodejci tak do určité míry fungovali jako záložny,“ uvedl s tím, že v souvislosti s přetrvávající nejistotou se také změnila poptávka na trhu. „Nejžádanější jsou nyní vozidla v cenovém rozpětí 150 až 250 tisíc,“ dodal.

Kromě obchodů, autosalonů či autobazarů mohou od pondělí otevřít například lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví, truhlářství nebo cestovní kanceláře. Od pondělka také mohou jezdit do lázní všichni samoplátci se zdravotními problémy.

O dalším rozvolnění jedná vláda v pondělí. Podle ministra zdravotnictví by se v případě pokračujícího poklesu počtu nakažených mohlo rozvolňování uspíšit. Od příštího pondělí by se tak mohly otevřít například zahrádky v restauracích.

Reklama

Výběr článků

Načítám