Hlavní obsah

Češi v cizině budou volit kandidáty ze Středočeského kraje

Češi v zahraničí, kteří se zúčastní sněmovních voleb, si budou vybírat kandidáty ze Středočeského kraje. Region, do něhož budou pro řádné říjnové volby zařazeni obyvatelé hlasující v cizině, v pátek vylosovala státní volební komise. Mezi středočeskými kandidáty se rozhodovali i v minulých sněmovních volbách v roce 2013.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření umožní snazší sčítání voličských hlasů zahraničních Čechů, kteří se k volbám v cizině zaregistrovali nebo zaregistrují do 10. září. Před čtyřmi lety jich bylo zhruba 14 tisíc, z nichž přišly hlasovat tři čtvrtiny.

Předseda státní volební komise Václav Henych ukázal ostatním členům lístky s názvy všech krajů, také je přečetl. Lístky byly následně vloženy do obálek, obálky do osudí. Region vylosoval náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký.

Češi v cizině měli možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy se rozhodovali mezi jihomoravskými kandidáty. Při následujících dvou volbách volili mezi jihočeskými kandidáty.

Počet Čechů hlasujících v cizině se stabilně zvyšuje. Při premiéře před 15 lety přišlo hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6700, o čtyři roky později 8222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na ambasády 10 571 voličů.

Státní volební komise se při losování sejde ještě jednou, a to 5. září po předložení a registraci kandidátních listin. Volebním uskupením přiřadí čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky s jejich uchazeči o poslanecké mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám