Hlavní obsah

Češi upravovali výsledky auditů čerpání dotací, zní z EU

• Aktualizováno

Čeští úředníci upravovali výsledky auditů čerpání dotací z Evropské unie na některé projekty, napsal Evropský účetní dvůr. Podle kontrolorů EU auditoři ČR systematicky upravují výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici.

Foto: Profimedia.cz

Evropa potřebuje strategii vytváření pracovních míst.

Článek

Informaci serveru Aktuálně.cz. ovšem ministerstvo financí odmítá.

"Ministerstvo financí rozhodně odmítá, že by docházelo ke zkreslování výsledků auditů," sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle Jakoba navíc nelze souhlasit s tvrzením, že by Evropská komise na základě předběžných zjištění krátila dotace.

Evropský účetní dvůr si ke kontrole vybral některé projekty z dotačních programů Doprava a Jihovýchod, přes které čerpají peníze Jihomoravský kraj a Vysočina. Dále kontroloval dotační programy, které mají na starost ministerstva průmyslu, životního prostředí a pro místní rozvoj.

Evropský účetní dvůr hraje v EU stejnou roli jako v Česku Nejvyšší kontrolní úřad.

Ministerstvo pochybení odmítá

Ministerstvo financí odmítlo, že by čeští úředníci výsledky auditů upravovali. Úřad uvedl, že informace jsou nepravdivé a že úřad výsledky auditů nezkresluje.

Ministerstvo upozornilo, že jde o návrh předběžných zjištění, po jehož zaslání následuje tzv. kontradiktorní řízení. "Dosavadní zkušenosti prokazují, že konečné zprávy vydané po tomto řízení se výrazně liší od původních návrhů zpráv," uvedl úřad.

Podle ministerstva je porovnávání předběžných neprojednaných zjištění Evropského účetního dvora s konečnými projednanými výsledky národních auditů manipulací s důvěrnými informacemi. "Účetní dvůr označuje návrhy zpráv jako důvěrné právě proto, aby se předešlo těmto spekulacím," dodal úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám