Hlavní obsah

Češi si připomínají 92. výročí vzniku Československa

Praha

Češi si ve čtvrtek připomínají 92. výročí vzniku samostatného Československa. Oslavy jako každoročně vyvrcholí večer na Pražském hradě, kde prezident Václav Klaus udělí státní vyznamenání. Kromě tradičních oficiálních akcí bude státní svátek provázet i několik mítinků v ulicích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klaus obvykle v den státního svátku vyznamená zhruba dvacet osobností. Mezi oceněnými budou zřejmě i letos jména, která vzbudí pozornost a emoce. Podle neoficiálních informací, které se objevily v médiích, totiž vyznamenání dostane mimo jiné ředitel Národní galerie Milan Knížák či hokejista Jaromír Jágr.

Klaus by mohl ocenit také politického vězně a tajemníka Matice Cyrilometodějské Josefa Vlčka či hrdinku bojů v druhé světové válce Marii Lastoveckou. Vlček je příznivcem iniciativy D.O.S.T., která Klause podporovala v odporu proti lisabonské smlouvě a odmítá "antidiskriminační" agendu EU.

Slavit se bude bez premiéra Nečase

Oslavy státního svátku se letos obejdou bez předsedy vlády. Premiér Petr Nečas totiž bude na summitu EU v Bruselu, který se má zabývat mimo jiné novými rozpočtovými pravidly EU.

Klaus zahájí oslavy tradičně u Národního památníku na Vítkově, kde položí věnce. Pietního aktu se zúčastní i ministr obrany Alexandr Vondra, další vysocí představitelé státu a špičky armády. Další tradiční slavnostní shromáždění se koná v Pantheonu Národního muzea. S hlavním projevem tam vystoupí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Blahopřání od Obamy

Blahopřání ke státnímu svátku dostala Česká republika mimo jiné od amerického prezidenta Baracka Obamy. V dopise, který Hrad zveřejnil na Klausově webové stránce www.klaus.cz. Obama napsal, že ČR je "cenným spojencem USA".

"Česká republika je významným činitelem na poli demokracie a lidských práv a Spojené státy si toho velice cení, stejně jako i našeho partnerství při podpoře stability, bezpečnosti a prosperity v Kosovu a v Afghánistánu," uvedl v blahopřání americký prezident.

Datum si připomenou i zastánci obnovení monarchie

Kromě oficiálních oslav se tradičně sejdou také členové a příznivci monarchistické strany. Koruna Česká pořádá v Praze od 10:00 shromáždění za obnovu pomníku maršála Radeckého na Malostranském náměstí. Odpoledne pak bude následovat monarchistický průvod Prahou. Sraz účastníků bude ve 14:00 pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí. Průvod půjde po trase Můstek, Prašná brána, Staroměstské a Křižovnické náměstí, kde účastníci položí květiny k pomníku Karla IV.

K oslavám výročí vzniku samostatného československého státu se připojí i Strana svobodných občanů. Akce, na které vystoupí mimo jiné předseda strany Petr Mach a tajemník prezidenta Ladislav Jakl, začne v 15:00 na Jungmannově náměstí.

Shromáždění chystá také Dělnická strana sociální spravedlnosti. Její členové a příznivci se sejdou ve 13:00 na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech.

U příležitosti státního svátku budou tradičně zpřístupněna veřejnosti sídla českého Parlamentu. Lidé si budou moci v malostranských palácích Poslanecké sněmovny a Senátu prohlédnout reprezentační sály i další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Den otevřených dveří bude také ve vládní Kramářově vile.

Reklama

Výběr článků

Načítám