Hlavní obsah

Češi se vracejí k pěstování ovoce i zeleniny

Právo, Jiří Vavroň, Jan Holý

Češi se opět vracejí k pěstování ovoce a zeleniny. Téměř u každého rodinného domku nebo u zhruba 400 tisíc chat a objektů určených k rekreaci se dnes najde alespoň malý záhonek se zeleninou či nyní se stále oblíbenějšími bylinkami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Od roku 2012 Češi vysadili milión nových ovocných stromů a keřů. Jen za loňský rok malopěstitelé sklidili 57,6 tisíce tun jablek

Článek

„Po jakémkoli volném kousku půdy se okamžitě zapráší. Zájem je v posledních letech doslova obrovský, speciálně u mladých rodin s dětmi,“ řekla Právu Marta Pawlicová, tajemnice Českého zahrádkářského svazu.

Velký zájem o zahrádky ale zvyšuje jejich cenu. Například za zahrádku v okolí velkých měst zaplatíte i 1300 až 1700 korun za čtvereční metr.

Záhony místo trávníku

Podle svazu by rodinu uživila čtyřarová (400 čtverečních metrů) zahrádka doplněná o dva keříky rybízu, angreštu a maliny. Drobní pěstitelé ovšem celkově netroškaří. Jen brambor vypěstují pro sebe a své blízké více než sto tisíc tun ročně. Domácí výpěstky jsou nejen čerstvé a v zaručené kvalitě, ale při rostoucích cenách potravin rodiny i významně ušetří.

„Ušetřím na nákupech zeleniny a ovoce, které nepatří k nejlevnějším. Kilogram třešní za 190 korun i v sezóně či kilogram jablek za 45 korun to potvrzuje,“ řekla Právu 38letá Michaela Prokopová.

U chalup a chat se tak stále ve větší míře objevují místo pečlivě sestřižených trávníků nové záhony. Roste i počet vysazených stromů. Pozadu nezůstávají ani majitelé bytů, stále častěji se na balkónech objevují nejen truhlíky s petrželí nebo pažitkou, ale i větší květináče s rajčaty a další zeleninou.

Rostoucí zájem domácností o vlastní výpěstky dokládají i údaje Českého statistického úřadu o sklizni některých plodin v Česku. Raných brambor sklidily domácnosti loni 34 tisíc tun v roce 2017, tedy téměř dvě třetiny z celkové české produkce. S ostatními bramborami to bylo celkem přes 100 tisíc tun.

Kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) pak v loňském roce domácnosti sklidily asi třetinu z celkové domácí produkce. Jen mrkve vyrostlo loni na zahrádkách přes 12 tisíc tun, česneku přes 800 tun, rajčat přes 14 tisíc tun a 10 255 tun cibule. Z 8257 tun v ČR sklizených jahod jich bylo 5136 tun od drobných pěstitelů.

Přibyl milión ovocných stromů

U většiny druhů ovoce je podíl drobných pěstitelů na celkové sklizni ještě větší. Od roku 2012, tedy za pět let Češi vysadili na zahradách a zahrádkách milión nových ovocných stromů a keřů. Celkem tak nyní pečují zhruba o 17,5 miliónu stromů, což je přibližně stejný počet, jaký obhospodařují v Česku zemědělci v průmyslových výsadbách.

A výsledná produkce není rozhodně zanedbatelná. Malopěstitelé loni sklidili 57,6 tisíce tun jablek, 5000 tun hrušek, 5800 tun třešní, téměř 2500 tun meruněk a 6294 tun rybízu.

Češi ale začínají více chovat i slepice, husy, ovce či kozy a králíky. Hlavním důvodem je opět kvalita masa a vajec s možností zvířata krmit přírodními produkty bez přídavných chemických látek. Jen slepic chovají drobnochovatelé přes 4,4 miliónu kusů, od kterých získají více než 800 miliónů vajec.

Do domácího jídelníčku musíme započítat i skutečnost, že v Česku nasbíráme ročně kolem dvaceti tisíc tun různých hub v hodnotě téměř dvě miliardy korun.

Anketa

Pěstujete si zeleninu či ovoce sami?
Ano, minimálně se o to snažím
93,8 %
Ne, nemám kde nebo nemám čas
6,2 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám