Hlavní obsah

Češi rok povedou prapor NATO

Právo, Oldřich Danda
ŠPINDLERŮV MLÝN

Nejen do válečných konfliktů, ale i při přírodních katastrofách po celém světě by měl být nasazován mnohonárodnostní prapor radiační, chemické a biologické ochrany NATO. Jednotku, první svého druhu v dějinách Aliance, by měli v příštím roce vybudovat a řídit čeští vojáci.

Foto: Archiv pořadatele

Hala se stánky

Článek

Pomoc v podobě profesionálů a techniky jim nabídlo 12 členských států, Británie, Itálie, Polsko, Španělsko, USA, Portugalsko, Turecko, Belgie, Maďarsko, Rumunsko, Kanada a Norsko. O podobě praporu jednali v těchto dnech zástupci zemí ve Špindlerově Mlýně.

"Tento prapor by neměl být použit jen pro válečné účely, ale jeho úkolem je i řešení živelních pohrom a katastrof, které mohou vzniknout v kterékoli části světa," řekl Právu velitel praporu Vratislav Osvald. Českou armádu zastupoval náčelník chemického vojska Dušan Lupuljev, který se proslavil jako velitel v Kuvajtu.

Prapor o síle 500 mužů bude složen asi z poloviny z českých vojáků, většinou ze základny v Liberci, kde bude i velitelský štáb a kam zamíří i styční důstojníci z dalších zemí. Jejich jednotky však budou cvičit doma. Jak uvedl Lupuljev, počátkem léta 2004 by se měl celý prapor sejít na závěrečném cvičení v Itálii. Poté by měli být vojáci praporu schopni do pěti dnů odletět kamkoli na světě. "Po dobu šesti měsíců, kdy budou vojáci z praporu v pohotovostním systému, dostanou jen výjimečně dovolenou a budou muset kdykoli do pěti dnů si zabalit, připravit techniku, naložit ji na vagóny a letadla a vypravit se na místo určení," shrnul Lupuljev.

Reklama

Výběr článků

Načítám