Hlavní obsah

Češi ročně zbytečně spolykají antibiotika za miliardu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice se každý rok 40 až 50 procent spotřebovaných antibiotik předepisuje zbytečně, tedy bez toho, aniž by je pacienti bezezbytku ke svému léčení potřebovali. Ve středu to uvedl primář antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák. Podle něj hrozí, že léky přestanou zabírat.

Článek

"Ročně jsou to antibiotika za zhruba jednu miliardu korun,“ řekl Právu Jindrák, primář oddělení klinické mikrobiologie a antibiotické stanice pražské Nemocnice Na Homolce. Dodal, že někteří lékaři se tak "sichrují" proti tomu, aby u pacienta vznikla infekce, ale paradoxně mu takovýto stav, kdy užívá antibiotika zbytečně, může uškodit, protože tělo oslabuje a antibiotikum už při případné infekci nemusí zabrat.

"Vzestup odolnosti bakterií k antibiotikům zasahuje celý svět a představuje doslova globální hrozbu pro zdravotní stav populace,“ tvrdí primář Jindrák. To si uvědomili zejména Francouzi, kde spotřeba antibiotik byla v Evropě nejvyšší. Během osmi let se jim podařilo při celonárodní kampani snížit spotřebu antibiotik zhruba o 30 procent, a to za finanční podpory vlády a zdravotních pojišťoven. Jedno euro vložené do prevence se jim tak vrátilo v podobě 14 eur ušetřených při léčbě pacientů.

Vysoká spotřeba je největším rizikem

Podle Jindráka podobnou kampaň potřebuje i Česká republika, a to i přesto, že zejména u ambulantních lékařů se v posledních letech podařilo snížit počet předepsaných balení antibiotik téměř o jednu třetinu.

Doktor Václav Chmelík, primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Právu řekl, že ztráta účinnosti antibiotik může u pacientů v nemocnicích vést k selhání terapie s mimořádně negativním dopadem. Jde zejména o pacienty jednotek intenzivní péče, nemocné po komplikovaných chirurgických výkonech, po transplantacích apod.

Oba primáři se shodují v tom, že účinná prevence vzniku a šíření antibiotické rezistence předpokládá střídmé používání antibiotik, jejichž vysoká spotřeba je hlavním rizikovým faktorem.

Potíž je v tom, že pacienti velmi často antibiotika vyžadují a lékaři jim neumějí vysvětlit, že na jejich nemoc často nezaberou. Příkladem je chřipka, která je virovým onemocněním a antibiotika jsou účinná pouze na bakterie.

V České republice se obnovuje program správného užívání antibiotik a navazuje tak na evropský.

"Chceme, aby antibiotika byla vždy účinná. A proto jejich předepisování musí u každého lékaře být uvážlivé a medicínsky opodstatněné. Ve velkých nemocnicích už jsou antibiotické stanice, s nimiž každé oddělení konzultuje nasazení antibiotik,“ řekl Jindrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám