Hlavní obsah

Češi považují za největší hrozbu organizovaný zločin a terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za největší hrozbu pro zemi považují Češi mezinárodní organizovaný zločin a terorismus. Jako nebezpečí vnímají lidé také radikální náboženská hnutí. Více než čtvrtina dotázaných se domnívá, že reálnou bezpečnostní hrozbu pro ČR je Rusko, a to s velkým náskokem před Ukrajinou a Irákem. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní organizovaný zločin považuje za velkou hrozbu 65 procent lidí, čtvrtina ho označila za hrozbu malou. Teroristické skupiny a jednotlivce označilo za závažné ohrožení 62 procent Čechů, radikální náboženská hnutí vnímá jako velkou hrozbu 47 procent veřejnosti. Uprchlíci z jiných zemí, cizinci žijící v ČR, krajně pravicové nebo levicové skupiny a cizí zpravodajské služby podle většiny Čechů hrozbou pro zemi nejsou.

Pokud jde o reálnost hrozby pro ČR, pak se lidé nejvíce obávají epidemie některé z nemocí a také světové ekonomické krize. Odpovědělo tak 42 a 40 procent dotázaných. Třetina Čechů si myslí, že ČR reálně hrozí surovinová krize, 29 procent lidí se bojí války a 27 procent přírodní katastrofy.

Rusko a Ukrajiny vzbuzují strach

Srovnání s loňskem podle CVVM dokazuje, že česká veřejnost vnímá bezpečnostní rizika spojená s událostmi na Ukrajině a Blízkém východě nebo šíření eboly. Hrozba epidemie se proti loňskému průzkumu zvýšila o 13 procentních bodů, hrozba válečného konfliktu o 11 procentních bodů, riziko teroristické akce o devět procentních bodů a mírně se zvýšil o podíl velké hrozby ze strany zahraničních zpravodajských služeb.

Současným krizovým zónám odpovídají také státy, které Češi označili za hrozbu pro mír a bezpečnost v ČR. O Rusku si to myslí 28 procent, což je historické maximum. V roce 2010 to bylo o 17 procentních bodů méně. Výrazně narostlo také mínění o hrozbě ze strany Ukrajiny. Dlouhodobě se pohybovalo okolo tří procent, nyní je to 16 procent. Také Sýrie, která se dosud v průzkumech prakticky neobjevovala, nyní je bezpečnostní riziko podle názoru šesti procent Čechů.

Při pohledu na vlastní budoucnost a budoucnost blízkých převažuje dvoutřetinovou většinou optimismus, ale v pohledu na budoucnost české společnosti a lidstva převažuje pesimismus.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 10. listopadu a zúčastnilo se ho 1085 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám