Hlavní obsah

Češi patří mezi nejčistotnější národy

Právo, Jiří Vavroň

Ač se nám to v létě a v plném dopravním prostředku často nezdá, patří Češi k národům, které i v mezinárodním srovnání osobní hygienu rozhodně nezanedbávají. Tři pětiny Čechů tráví osobní hygienou půlhodinu denně, každý třetí pak padesát minut a více. Přitom pouze 47 procent Evropanů stráví osobní hygienou více než půl hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobně na osobní čistotu dbají i Poláci a Italové. Nejméně času osobní hygieně věnují Norové, Nizozemci a Belgičané, vyplývá z mezinárodního srovnání a průzkumu společnosti Geberit ve spolupráci s firmou GfK.

Osobní hygienu považuje za velmi důležitou 76 procent Čechů. Minimálně jednou za den se sprchuje osm z deseti Čechů. Podle expertů k tomu přispívá i to, že děti posilují poměrně často své hygienické návyky v jeslích a školkách.

Muži nesnášejí utírání prachu

Poměrně často i pereme a uklízíme. Průběžně Češi uklízejí v 54 procentech domácností. Třetina domácností pak dodržuje tradice velkých úklidů, a to na Vánoce a na Velikonoce.

Roste i obliba najímání úklidových firem. Mít ženu na úklid již není znakem bohatých domácností, ceny za úklid jsou totiž dostupné i pro tzv. střední třídu. „Raději si hrajeme s dětmi nebo jedeme s nimi na výlet, než uklízíme,“ říkají osmatřicetiletá učitelka a čtyřicetiletý projektant, rodiče tří dětí.

Úklid si zajištují prostřednictvím specializovaných firem ve stále větším počtu i senioři, a to především z toho důvodu, že úklid je pro ně fyzicky příliš namáhavý.

Ročně podle statistiků vydají Češi za prací prostředky kolem 1500 korun na osobu, za ostatní drogistické zboží další tisícikorunu. Kosmetika v Česku tradičně patří k nejoblíbenějším dárkům. Ve 48 procentech domácností uklízí dokonce společně oba partneři. Výjimka existuje, jak upozorňují rodinní poradci: muži nenávidí utírání prachu.

Ihned po jídle umývá nádobí 57 procent rodin. Jen v malém procentu domácností se v dřezu hromadí špinavé nádobí, Češi ho myjí několikrát denně. Ve srovnání s Evropou produkují Češi i málo odpadků, v průměru jen 307 kilogramů odpadu všeho druhu na osobu a rok.

Je co měnit

Průzkum u příležitosti Světového dne mytí rukou, který Světová zdravotnická organizace (WHO) řadu let vyhlašuje na 5. května, konstatoval, že zhruba sto tisíc Čechů (jedno procento) si zapomíná po použití toalety umýt ruce.

Ruce si důsledně nemyjeme ani po kontaktu s kočkami a psy. Po podání ruky cizímu člověku si umyje ruce 29 procent Čechů.

Podle WHO se až 80 procent infekcí šíří špinavýma rukama. Může se jednat o hepatitidu typu A, salmonelózu, o různá průjmová a respirační onemocnění, jejichž původci se nacházejí a množí na běžně používaných předmětech.

Mezi ně patří například madla nákupních košíků, držadla v hromadných dopravních prostředcích, kliky u dveří, mince, bankovky a platební karty, ­tlačítka zvonků a výtahů, mobilní telefony, počítačové klávesnice a myši, vodovodní baterie a další. Mýdlo a voda mohou zachránit naše zdraví, tvrdí zdravotníci.

Anketa

Kolik času denně věnujete osobní hygieně?
Do 30 minut
40,9 %
30 až 40 minut
47,9 %
50 až 60 minut
8,8 %
více než 60
2,4 %
Celkem hlasovalo 1798 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám