Hlavní obsah

Češi nejvíce věří sociálním demokratům, TOP 09 a VV

Aktualizováno

Stranou, které občané nejvíce věří, jsou sociální demokraté. Letos v září jim důvěřovalo 44 procent lidí. Podobně vysoké důvěře se těší i TOP 09 a VV. S odstupem pak následují občanští demokraté a na chvostu jsou komunisté. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Sociálním demokratům aktuálně věří 44 procent tuzemské populace. Dvěma novým stranám, TOP 09 a VV pak 41, respektive 40 procent dotázaných. Občanští demokraté se těší důvěře 34 procent lidí, komunistům důvěřuje čtvrtina Čechů.

"Důvěra stranám je do značné míry vázána na aktuální politické preference. S tím také souvisí vliv případného vládního angažmá, jež důvěru občanů rovnež ovlivňuje," připomíná agentura.

Ze srovnání s obdobím před dvěma lety je patrné, že ČSSD si mírně pohoršila, stejně dopadli i komunisté. Patrný vzestup lze naopak pozorovat u ODS. Dvě nové strany se v žebříčku objevují poprvé.

Většina dotázaných se podle CVVM shodla na tom, že strany se starají v první řadě o získání moci, především pak prý ODS, nejméně komunisté. Občanským demokratům lidé připisují podporu podnikatelské sféry, ČSSD se naopak podle nich stará o rozvoj střední vrstvy obyvatelstva. Zhruba polovina dotázaných ocenila schopnost politiků z ODS i TOP 09 obhajovat zájmy České republiky v zahraničí. ODS má podle respondentů výrazné politické osobnosti a její program umožňuje hospodářský růst země, uvedlo CVVM.

Anketa

Které z parlamentních stran důvěřujete nejvíce?
ČSSD
39,1 %
ODS
19 %
TOP 09
26 %
KSČM
11,7 %
VV
4,2 %
Celkem hlasovalo 6005 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám