Hlavní obsah

Češi na EURU nepokleknou. Fotbalisté zvolí jinou symboliku

Čeští fotbalisté nebudou před zápasy na mistrovství Evropy poklekávat na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Reprezentanti případně stejně jako v březnovém utkání světové kvalifikace ve Walesu vyjádří postoj proti rasismu i dalším projevům nesnášenlivosti tak, že poukážou na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.

Foto: Profimedia.cz

Čeští fotbalisté na letošním Mistrovství Evropy před zápasy nepokleknou, ale ukážou na nápis UEFA Respect na svých dresech, jako 30.3. před utkáním s reprezentací Walesu v Cardiffu (na snímku).

Článek

Český tým navíc gesto použije pouze tehdy, pokud i soupeř zvolí jakoukoliv formu podpory boje proti rasismu. Reprezentanti tím, že nebudou poklekávat, chtějí vyjádřit, že politika do sportu nepatří.

„Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Rozumím tomu, že společnost vnímá podobná témata jako důležitá, a i reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale my už jsme celou věc s týmem probrali během březnového srazu. Zvolili naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme,” uvedl v tiskové zprávě český trenér Jaroslav Šilhavý.

S rozhodnutím nepoklekávat a případně ukázat na nápis na rukávu souhlasí i nový předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek

„Po svém zvolení jsem postup v otázce případného gesta našeho národního mužstva v boji proti rasismu konzultoval s vedením reprezentace a podpořil jsem zvolené řešení. Jsme názorově zcela ve shodě,” řekl Fousek.

„Volnost v projevu každé individuální reprezentace považuji za naprostou nutnost a program UEFA Respect v sobě dostatečně zahrnuje všechna témata spojená s bojem proti jakékoliv formě nesnášenlivosti,” doplnil Fousek.

Johnson podpořil pokleknutí fotbalistů Anglie a Walesu na Euru

Zahraniční

Hlavním cílem programu UEFA je usilovat o jednotu a respekt k rase, pohlaví, náboženství a schopnostem každého jednotlivce. Kampaň běží od roku 2008 a má podporu napříč členskými asociacemi UEFA. Reprezentanti poklekli vloni v říjnu při utkání Ligy národů ve Skotsku, kde vyhověli žádosti domácího výběru. Následně je za to někteří fanoušci kritizovali.

Nesouhlasné reakce vyvolává poklekávání i na probíhajícím šampionátu, například ruští fanoušci v sobotním utkání v Petrohradu hlasitě vypískali za toto gesto Belgičany.

Český tým vstoupí do Eura v pondělí v Glasgow zápasem proti Skotům, kteří pokleknou jen v druhém zápase ve Wembley proti Anglii. Šilhavého svěřenci se ve skupině dál utkají rovněž v Glasgow s Chorvatskem a poté s Anglií ve Wembley.

Foto: Profimedia.cz

Logo UEFA Respect na fotbalovém dresu (ilustrační foto)

Anketa

Měli by čeští fotbaloví reprezentanti před zápasy pokleknout?
Ano
2,3 %
Ne
97,7 %
Celkem hlasovalo 11990 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám