Hlavní obsah

Češi jsou v průměru nemocní 17 let svého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nemoci a s omezenou kvalitou života stráví Češi v průměru 17 let. Uvádí to jeden z dokumentů přiložených k národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020. Informaci o strategii dostane ve středu vláda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Materiál porovnává situaci v ČR se Švédskem, kde lidé v nemoci tráví v průměru 12 let života, ačkoliv se tam dožívají vyššího průměrného věku.

V ČR je nyní průměrný věk dožití u žen 80,6 roku, u mužů 74,4 roku. Ve Švédsku je to u mužů 78,8 let, u žen 83,6 roku.

"Pokud má Česko ve srovnání se Švédskem dvojnásobnou spotřebu cigaret a alkoholu, více než dvojnásobný výskyt obezity a poloviční spotřebu zeleniny, nemůže očekávat při jakkoli vysokých nákladech na provoz ambulancí a nemocnic, že dosáhne takové úrovně zdraví lidí, jaká je ve Švédsku," uvádí ve zprávě ke strategii profesor Jan Holčík.

Upozorňuje, že nestačí usilovat jen o ekonomickou reformu zdravotnických zařízení a zvyšovat náklady na provoz ambulancí a nemocnic. Nezbytné je využít všech mechanismů, které má společnost k dispozici, podílet se na tom musejí všechny rezorty, organizace, rodiny i jednotlivci.

Cestou k prodloužení života ve zdraví je podle zprávy primární prevence, ochrana a podpora zdraví a usměrnění vlivů, které zdraví ovlivňují.

Diabetici a obézní

Nejčastější příčinou úmrtí Čechů jsou nemoci srdce a cév. Oproti Francii, kde je úmrtnost na tyto nemoci nejnižší, je v ČR až třikrát vyšší.

Stagnuje úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční, podle zprávy to souvisí s částečným vyčerpáním možností lékařské péče a nových technologií.

Jednou z příčin je také "velmi pozvolná změna životního stylu" české populace - nedaří se snižovat podíl kuřáků, přibývá diabetiků a roste i podíl obézních.

Druhou nejčastější příčinou úmrtí Češek a Čechů je rakovina, za necelé dvě desítky let stouply počty ročně nově zjištěných případů z 56 500 na 71 500, tedy o 27 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám