Hlavní obsah

Češi jsou stále vzdělanější, mít děti už ale nestíhají

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi a Češky jsou stále vzdělanější. Daní za to je ale méně narozených dětí. Stále více mladých a vzdělaných lidí totiž odsouvá dobu založení rodiny na pozdější dobu a to má své následky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V letech 2001 až 2012 došlo k prodloužení očekávané délky vzdělávání mladých lidí o 2,5 roku. U žen jde dokonce o nárůst o 3,1 roku. Ženy stráví studiem v průměru téměř 19 let. První dítě se proto stále více ženám rodí až kolem třicítky. Stihnou tak kvůli biologickým hodinám jedno, nanejvýš dvě děti.

„Současní muži vstupují do prvního manželství o téměř osm let později a ženy o sedm let později, než tomu bylo v roce 1989. Zároveň se zvyšuje i průměrný věk matek při narození prvního dítěte,“ uvádí ve své studii vrchní ředitelka sekce demografie a sociálních statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) Michaela Kleňková.

Lidí se základní školou ubývá

Jedním z důvodů je právě prodlužující se doba studia. Do vysokých škol nastupuje stále více dívek. Po získání vzdělání je pak prioritou najít odpovídající zaměstnání. „Absolvovat školu, odejít na mateřskou a začít si hledat první zaměstnání kolem třicítky je spolehlivá cesta k profesní sebevraždě. Z pohledu zaměstnavatele se totiž žena zařadila mezi neperspektivní, neochotné k práci přesčas či dojíždění,“ říká finanční poradce František Macháček.

Začít hledat první zaměstnání po mateřské a kolem třicítky je spolehlivá cesta k profesní sebevraždě
finanční poradce František Macháček

Bez vzdělání se ale dnes nikdo, kdo chce v životě uspět, neobejde. Ještě při prvním poválečném sčítání lidu v roce 1950 více než čtyři pětiny populace ve věku 15 a více let dosahovaly nejvýše základního vzdělání, u žen to bylo více než 85 procent.

Jejich reprodukční věk byl tak nebývale dlouhý.

Přibližně každý desátý obyvatel – o něco častěji muži než ženy – tehdy uvedl jako nejvyšší dosažené vzdělání na úrovni středního odborného (bez maturity).

Úplné střední vzdělání (s maturitou) mělo asi pět procent sečtených osob, přičemž dvě třetiny z nich tvořili muži. Vysokoškolské vzdělání získal pouze jeden ze sta obyvatel, mužů bylo přitom mezi nimi 5,5krát více než žen.

Teď je situace zcela odlišná. Vysokoškolské vzdělání má přes 12 procent obyvatel. Bez vzdělání bylo podle posledního sčítání lidu pouze 42 tisíc občanů. Střední vzdělání bez maturity je nejčetnějším vzděláním u mužů a v rámci celé populace jej dosáhl přibližně každý třetí obyvatel České republiky.

Ženy začínají být vzdělanější než muži

Podíl osob s dosaženým vzděláním alespoň na úrovni úplného středního či vyššího stupně vzdělání dosáhl při sčítání 2001 poprvé vyšší hodnoty u žen (38,2 %) než u mužů (36,3 %). V roce 2011 se tento rozdíl ještě zvýraznil (46,2 % versus 40,9 %).

U žen se v roce 2011 stalo nejčastějším dosaženým stupněm úplné střední vzdělání, uvádí Marie Radolfová z oddělení metodiky sčítání ČSÚ. České ženy tak začínají být vzdělanější než muži.

Vyšší vzdělání je vyžadováno u více profesí. Stejně jako nutnost hned po absolutoriu zahájit kariérní postup. Ubývají ale méně kvalifikovaná zaměstnání, do nichž je možné nastoupit ve kterémkoli věku. To jsou faktory, které narušují tradiční vývoj rodiny.

Anketa

V jakém věku by měl člověk ideálně založit rodinu?
20 - 25 let
18,4 %
25 - 30 let
65,6 %
30 - 35 let
12,4 %
35 - 40 let
1,8 %
Později
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6277 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám