Hlavní obsah

Češi jsou ochotni spolupracovat s policií, se soudy už je to horší

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce s policií není proti mysli 89 procentům občanů. A identifikovat pachatele by šly tři čtvrtiny dotázaných. Naproti tomu se Čechům nechce příliš spolupracovat se soudy – proti obžalovanému by šlo svědčit jen 56 procent z nich.

Článek

Vyplývá to ze studie Evy Moravcové ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR s názvem Jaká je ochota občanů spolupracovat s policií a co ji ovlivňuje.

„Relativně větší pravděpodobnost nahlásit trestný čin jsme zaznamenali u lidí s vysokoškolským vzděláním. Přivolat policii v případě okradení spoluobčana se ale zdráhají především příslušníci etnických menšin,“ uvádí studie.

Při srovnání se zahraničními studiemi ale v Česku ochota spolupracovat s policií tak přesvědčivá není. Větší snahu v tomto ohledu projevují například Němci, Švýcaři a Dánové a obecně země, které nezažily totalitní režim. Podle projektu EURO-JUSTIS to souvisí s historickou důvěrou občanů v legitimitu celého systému práva a bezpečnosti. Roli hraje i respekt policie k občanům, nestrannost a osobní zkušenost s kontakty s policisty.

Ke svědčení hlavně nutný pocit bezpečí

Ochotu ke spolupráci s policií výrazně ovlivňuje, jak bezpečně se lidé cítí ve svém bydlišti, zda mají obavy z kriminality. Pocit bezpečí je zvláště významný, když vyvstane nutnost identifikovat pachatele.

Důležité také je, zda ve společnosti panuje i obecné povědomí, že zákony se mají a musejí dodržovat.

Podle výzkumů CVVM důvěra v policii v České republice pomalu stoupá. Policie je většinou hodnocena jako spravedlivá a nezaujatá, ale už méně často jako instituce, která jedná s lidmi s úctou a vysvětluje jim své postupy.

Zatímco v Evropské unii si 74 procent respondentů myslí, že policie jedná s lidmi s úctou, v Česku tento názor zastává pouze 59 procent dotázaných.

Na podpoře veřejnosti je policie závislá

Podle mezinárodního srovnání prakticky ve všech postkomunistických zemích je nižší vnímání legitimity policie. To je dáno právě historickým vývojem a prožitým obdobím totality, kdy práce policie byla ovlivňována politickými tlaky a rozhodnutími. Svoji roli podle studie sehrává i historické povědomí o možné zkorumpovanosti.

K posilování vztahů občanů a policie podle expertů napomáhá vedle dodržování práva především větší komunikace policie s veřejností, transparentnost jejího jednání, boj proti korupci a citlivý styl jednání s lidmi. Policie je přitom na podpoře veřejnosti závislá, vždyť podněty k trestnímu řízení dávají ve většině případů právě občané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám