Hlavní obsah

Češi by po Havlovi pojmenovali raději divadlo než letiště, tvrdí průzkum

Novinky, Jakub Kynčl

Většina Čechů nepovažuje návrh známého režiséra a producenta Fera Feniče na přejmenování ruzyňského Letiště Praha na Letiště Václava Havla za adekvátní a důstojné uctění památky prvního prezidenta České republiky. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Článek

I přesto, že petici Fera Feniče za přejmenování Letiště Praha podepsalo více jak 80 000 lidí, většinová veřejnost by upřednostnila, kdyby bylo po Václavu Havlovi pojmenováno některé z významných českých divadel. Jak průzkum dále ukázal, téměř pětina populace se domnívá, že by na počest Václava Havla, který zesnul dne 18. 12. 2011, měla být pojmenována některá z významných pražských ulic.

Foto: SANEP

Lidé se v názorech na poctu Václavu Havlovi liší.

Nadpoloviční většina veřejnosti je pak toho názoru, že Václav Havel, který příliš neholdoval okázalosti, by nesouhlasil, aby po něm bylo přejmenováno ruzyňské Letiště Praha.

Více než pětina domácí populace by však podle prvního prezidenta České republiky nepojmenovala vůbec nic, což svědčí o skutečnosti, že Václav Havel měl a má i nemalý počet odpůrců.

Průzkum byl proveden počátkem ledna na vybrané skupině 15 119 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám