Hlavní obsah

Češi agenty z Vrbětic zatím v zahraničí nehledají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože od minulé soboty česká policie oficiálně celostátně pátrá po dvou agentech ruské vojenské rozvědky GRU, kteří podle podezření stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, ani jednoho z nich dosud podle všeho neobvinila jako uprchlého. Jejich jména navíc doteď nedaly české úřady do mezinárodní databáze Interpolu jako hledané osoby.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

Článek

Podle zjištění redakce nelze jména podezřelých agentů Anatolije Čepigy a Alexandra Miškina na oficiálním webu Interpolu v sekci pátrání po osobách nalézt, a to ani pod jejich falešnými identitami – Ruslan Boširov a Alexander Petrov.

Proč nejsou na webu?

Právě pod těmito jmény však hledá oba agenty podle včerejšího vyjádření pro Právo britská Metropolitní policie. Viní je z útoku jedovatou látkou novičok na bývalého ruského agenta a jeho dceru v Salisbury před třemi lety.

Mezinárodní zatykač může být vydán za okolností, kdy už policie připravila usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Muži vystupující pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov jsou stále hledáni britskou policií poté, co státní zastupitelství proti dvojici vzneslo obvinění v souvislosti s útokem na Sergeje a Juliji Skripalovy a policejního seržanta Nicka Baileyho v Salisbury v březnu 2018,“ sdělil včera Právu mluvčí tamní policie Adam French.

Schwarzenberg: Za kroky vůči Rusku vládu chválím. Ale stejně si zaslouží nedůvěru

Domácí

Jenže i když Britové po útočnících oficiálně mezinárodně pátrají, v databázi Interpolu nic takového není. „Podle našich informací používají pseudonymy a červené oznámení (angl. Red notice – žádost o vypátrání

a dočasné zatčení osoby v jiném státě – pozn. redakce) Interpolu zůstává v platnosti,“ podotkl French.

Na dotaz, proč tito ruští agenti nejsou na webu uvedeni, mluvčí odvětil, že zřejmě jde o technickou chybu na straně Interpolu, protože na stránce nelze dohledat ani další zločince hledané Spojeným královstvím.

„V každém případě naše pozice zůstává stejná a po obou stále pátráme,“ dodal French.

Interpol: Nic nekomentujeme

Tiskové oddělení Interpolu se k věci odmítlo vyjádřit. „Konkrétní případy nebo jednotlivce nekomentujeme. Pro další informace doporučujeme obrátit se na příslušné vnitrostátní orgány,“ napsal Právu tamní zástupce tiskového oddělení. Na otázku, proč v databázi chybějí zločinci, po kterých pátrají Britové, už ale Interpol nereagoval.

Britové po útoku na Skripala a jeho dceru v září téhož roku vydali na podezřelé příslušníky GRU také evropský zatykač. To se v nejbližších dnech chystají podle informací Práva učinit i české úřady, jenže toto pátrání se týká jen zemí Evropské unie a Británie, nikoli například Ruska či USA. Databáze Interpolu je však celosvětová a vychází z mezinárodního zatykače, který soud v daném státě na hledané osoby vydá. To ale zatím Česko neudělalo.

Šéf ruské rozvědky: České obvinění z explozí je ubohá lež

Evropa

„Není to běžná situace. Za normálních okolností to jde přes Interpol do pátrání. Samozřejmě netuším, jak jsou do toho zapleteni zpravodajci, že tam mají zpravodajské služby své zájmy, což může běžné postupy trochu modifikovat. S tím jsem se ale nikdy nesetkal, takže nemohu jednoznačně říct,“ řekl k tomu včera Právu bývalý dlouholetý policejní detektiv.

Nejdříve obvinění

Podle dalšího někdejšího policisty, který v minulosti řešil mimo jiné i terorismus, tkví problém s chybějícím mezinárodním zatykačem, a tedy i pátráním nejspíš právě v tom, že česká policie Čepigu s Miškinem dosud z ničeho neobvinila.

„Mezinárodní zatykač může být vydán za okolností, kdy už policie připravila usnesení o zahájení trestního stíhání. Sice je nemůže obvinit, protože jsou nedostupní, ale potřebuje je najít pomocí toho mezinárodního pátrání právě proto, aby je pak mohla obvinit,“ nastínil někdejší vyšetřovatel.

Redakce kvůli otázkám, proč nejsou oba možní strůjci vrbětických explozí stíháni jako uprchlí a proč chybějí v databázi mezinárodně hledaných osob, kontaktovala české žalobce i policii. Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, jehož mluvčí Hynek Olma stroze odpověděl, že ani k jednomu z dotazů nic neřekne. „Naše stanovisko je neměnné, tzn. že žádné konkrétní informace podávat nebudeme,“ řekl Právu Olma.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Snaha o kontakt

Podle nejmenovaného vysoce postaveného státního zástupce ale není trestní stíhání Čepigy s Miškinem jako uprchlých zřejmě ještě na pořadu dne.

„Stíhání je teoreticky možné zahájit. Ale prakticky se musí nejdřív zkusit zjistit alespoň jejich přítomnost. Mimo jiné třeba je kontaktovat přes ruské úřady. A pokud to nevyjde, teprve pak může nastat další fáze,“ podotkl zkušený žalobce.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli prohlásil, že Česko požádá Rusko, aby naše policie mohla řádně vyslechnout oba podezřelé agenty. Zároveň však doplnil, že spolupráci Moskvy neočekává. „Vzhledem k tomu, jak ruská strana přistupovala v minulosti k těmto věcem, tak pochybuji o tom, že tato pomoc bude poskytnuta,“ řekl Hamáček v ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám