Hlavní obsah

Čerstvý sníh komplikuje dopravu v celé zemi

PRAHA

Silničáři mají opět plné ruce práce. Během neděle a noci na pondělí napadly na některých místech desítky centimetrů nového sněhu. Silný vítr navíc komplikuje jeho odstraňování ze silnic. Problémy jsou téměř ve všech krajích.

Foto: JK Voltiž Albertovec
Článek

Sněhové jazyky se tvoří prakticky na všech otevřených silničních úsecích v Olomouckém kraji. Silničáři v noci kvůli nim uzavřeli silnici mezi obcemi Drahany a Niva na Prostějovsku. Ostatní vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. "Se sněhovými jazyky se mohou řidiči setkat i na silnicích první třídy, na otevřených úsecích se kvůli silnému větru tvoří téměř všude," řekl v pondělí ráno dispečer olomouckých silničářů.

Silnice nižších tříd ve Zlínském kraji místy namrzají a tvoří se na nich sněhové jazyky. Řidiči musejí být opatrní zejména na Vsetínsku, kde na cestách leží sněhová kaše nebo zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Podle tamních silničářů je zde nutná zimní výbava.

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři řidičům v Královéhradeckém kraji. Na silnice napadlo až 15 centimetrů nového sněhu, na Jičínsku se tvoří sněhové jazyky. "Silnice prvních tříd jsou po chemickém posypu převážně holé se zbytky tajícího sněhu," informoval Petr Zima z krajské silniční správy.

Všechny sledované silnice v Ústeckém kraji jsou až na úsek Výsluní-Rusová na Chomutovsku s opatrností sjízdné. Komunikace druhé třídy je od nedělního dopoledne zavátá sněhem. "Lidé jsou na tuto zimní situaci zvyklí, úsek objíždějí na Kadaň popřípadě na Klášterec nad Ohří," řekl dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic.

Kdy se podaří silnici otevřít, silničáři zatím nevědí. Fouká tam stále silný vítr, který žene sníh na komunikaci. Proto silničáři podle dispečera čekají, až se vítr uklidní. Teprve potom vyjede na zavátý úsek fréza. Silnice Výsluní-Rusová byla zavátá již v únoru. Silničářům se ji podařilo otevřít až po týdnu.

V Pardubickém kraji fouká silný nárazový vítr. Na silnicích se tvoří sněhové jazyky a závěje. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Pro jízdu do vyšších poloh Ústeckoorlicka, zejména do okolí Červené Vody a Králík, doporučují silničáři nákladním automobilům sněhové řetězy.

"Na Ústeckoorlicku je dočasně neprůjezdná silnice III/36813 Anenská Studánka - Helvíkov. Sníh tu odstraňuje sněhová fréza a předpokládáme, že bude opět průjezdná kolem poledne," řekl krajský inspektor silničářů Marian Cvrkal.

Až 30 centimetrů nového sněhu napadlo během uplynulých 24 hodin v Moravskoslezském kraji. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V některých místech regionu leží na vozovkách nový sníh, silničáři z Opavska hlásí sněhové jazyky.

Na Vysočině přes noc napadlo až deset centimetrů sněhu, který vítr navíjí na vozovky. Na Žďársku a Jihlavsku cestáři nasadili frézy na odstraňování závějí a sněhových jazyků. Na Havlíčkobrodsku povolali smluvní techniku. Nejméně sněhu je na nejjižnějším Třebíčsku, ale i tam se na komunikacích tvoří závěje. Teplota se pohybuje kolem šesti stupňů pod nulou.

K opatrnosti vyzývají řidiče silničáři na jižní Moravě, kde se vlivem silného větru tvoří na komunikacích sněhové jazyky a místy i závěje. Dopravu komplikují sněhové jazyky na dálnicích D1 a D2, dále v Brně, na Vyškovsku a Znojemsku, řekli pracovníci jihomoravské správy silnic.

V Libereckém kraji už druhý den sněží, na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu. Silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. "Teploty se pohybují kolem sedmi až osmi stupňů pod bodem mrazu, fouká vítr a na silnicích se tvoří sněhové jazyky a závěje," řekl Jiří Daníček z Krajské správy silnic v Liberci.

S obtížemi je od rána průjezdná silnice 1/14 z Harrachova na Rokytnici nad Jizerou. V oblasti mezi Vilémovem a Rokytnicí je vozovka ze dvou třetin zavalená sněhem. Silničáři tam posílají sněhovou frézu a nakladač.

S velkým zpožděním kolem půl hodiny až 40 minut jezdí v kraji od rána vlaky. Důvodem je neustávající sněžení a vítr, který tratě zafoukává. "Nejkritičtější je situace na trase z Liberce na Jablonec a Tanvald a dál ve směru na Harrachov," řekl zástupce Českých drah v Libereckém kraji Jindřich Berounský.

Všechny silnice v Plzeňském kraji jsou dnes bez větších problémů sjízdné. Silničáři přesto doporučují jízdu se zvýšenou opatrností, protože na území celého kraje se v otevřených úsecích tvoří na silnicích sněhové jazyky. Na některých místech zůstává na vozovkách vrstva ujetého zledovatělého sněhu krytého posypem.

Sněžení, nárazový vítr a sněhové jazyky ztěžují podmínky k jízdě na řadě míst Středočeského kraje. Silničáři museli často nasadit veškeré mechanismy včetně nájemních traktorů s radlicemi a doporučují proto řidičům velkou opatrnost. Informuje o tom ředitelství silnic a dálnic.

V Karlovarském kraji v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu. Silničáři ale už v noci vyslali na silnice techniku, která sníh odstraňuje. Na otevřených úsecích ale mohou vznikat sněhové jazyky, informoval ČTK dispečer krajských silničářů.

Všechny jihočeské silnice jsou bez omezení sjízdné, silničáři však místy doporučují zvýšenou opatrnost. Ve vyšších polohách a lesních úsecích varují před vyjetými kolejemi a tvorbou sněhových jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám