Hlavní obsah

Centrem Brna prošlo na dva tisíce odpůrců povinného očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Centrem Brna v sobotu prošel průvod asi dvou tisíc odpůrců povinného očkování proti covidu-19. Policie na trase pochodu krátkodobě zastavovala dopravu a marně vyzývala účastníky k dodržování opatření proti šíření koronaviru. Pobídky k rozestupům nebo nasazení ochrany dýchacích cest přehlušili demonstranti hvízdáním a křikem. Jinak se akce obešla bez incidentů, které by musela policie řešit.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pochod účastníků demonstrace pořádané 8. ledna v Brně hnutím Chcípl PES

Článek

Uvedl to policejní mluvčí Bohumil Malášek před čtvrtou hodinou odpoledne, kdy už se demonstranti postupně rozcházeli.

Shromáždění svolané hnutím Chcípl pes začalo ve 14:00 na Zelném trhu, kde projevům naslouchalo několik stovek lidí. Účast postupně rostla, v 15:00 při začátku pochodu už bylo na místě podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové asi tisíc lidí.

Petardy a házení předmětů na policisty. Ve Vídni se protestovalo proti očkování

Evropa

Účast v pochodu byla ještě hojnější, podle odhadu zhruba dva tisíce. Dav zaplnil například celou Rooseveltovu ulici od Moravského náměstí směrem k Malinovského náměstí a dále do Jánské ulice. Lidé měli vlajky a transparenty zpochybňující vládní politiku vůči pandemii koronaviru. Skandovali hesla „Tečka byla léčka” a „Máme toho dost”.

Na Zelném trhu řečnil například právník Jindřich Rajchl. Vyhlášku o povinném očkování některých profesních skupin, kterou připravila ještě vláda Andreje Babiše (ANO), označil za nesmyslnou, v rozporu se zákonem i zdravým rozumem. „A především je arogantní vůči lidem, kteří desítky let slouží státu,“ uvedl Rajchl.

Chcípl PES s pokličkami demonstroval před Českou televizí

Domácí

Jednoho z řečníků organizátoři uvedli jako policistu v hodnosti kapitána, také on si stěžoval na arogantní jednání vlády. Poukázal na to, že řada vyhlášek ministerstva zdravotnictví byla podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v rozporu se zákonem. Vyjádřil obavu, že očkování vybraných profesních skupin je prvním krokem k všeobecné vakcinační povinnosti.

Účastníci shromáždění tleskali také zástupci Národní demokracie, kterou ministerstvo vnitra opakovaně zmiňovalo ve zprávách o extremismu. Podle řečníka je pandemie připravená stejnými lidmi, kteří stojí za teroristickými útoky 11. září 2001 nebo šířením chemtrails, což je konspirační teorie o sypání nebezpečných chemikálií z letadel, a mají vazbu na tajné okultní spolky.

Reklama

Výběr článků

Načítám