Hlavní obsah

Celníci vycvičí šest psů. Mají rozpoznat covid

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celní správa ČR vyčlenila šest svých služebních psů k tomu, aby se naučili rozpoznávat lidi nakažené koronavirem. Pokud výcvik bude úspěšný, celníci zvířata nasadí do kontrol zejména na letišti Václava Havla v Praze, ale i na dalších.

Psi celní správy mají rozpoznat covidVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Máme zkušenosti ze služebních kynologií, cvičíme psy například na vyhledávání bankovek, drog nebo lihu. Abychom pomohli v současné situaci, rozhodli jsme se, že zkusíme vycvičit psa, který by uměl detekovat nemoc covid-19,“ řekla Právu mluvčí celní správy Hana Prudičová.

Psy, kteří dokážou vyčenichat nemoc covid, už od září testují na letišti v Helsinkách. Pasažéři, kteří souhlasí s provedením testu, nepřijdou podle ČTK se psem přímo do styku. Otřou si pokožku ubrouskem, který je pak v nádobě přinesen psovi. Během deseti sekund zvířata poznají, zda vzorek obsahuje virus SARS-CoV-2.

Problémy kolem plošného testování na Slovensku: Smrt při čekání na odběr, opilý lékař

Koronavirus

Výsledek pak dají najevo škrábáním packou, lehnutím či štěkotem. Při pozitivitě čeká dotyčného pasažéra ještě PCR test. Podobný program funguje od léta také na letišti v Dubaji.

Znalosti od kolegů z ciziny hodlají využít i čeští celníci. Podrobnosti představí v pondělí. S výcvikem psů rozpoznávajících covid začal už na jaře v Česku kynolog Gustav Hotový. Bývalý šéf českých kynologických záchranářů před týdnem Právu řekl, že se mu takto podařilo vycvičit už dva psy.

„Nechali jsme je rozeznávat vzorky pachů zdravých lidí a neinfekční vzorky nakažených. Správný vzorek pak určili třeba zaštěkáním nebo tím, že si lehli. V průběhu testování nedošlo zatím k záměně ani k neoznačení,“ uvedl kynolog.

Cyklistovi vlétl do cesty kokršpaněl. Muž jeho paničku žaluje o milion a půl

Koktejl

Podle publicisty Dušana Stuchlíka, který se věnoval projektu Dog for Doc a spolupracoval i s Hotovým, je dobře, že se do výcviku z bezpečnostních složek pustí právě celní správa.

„Celníci dlouhodobě drželi náš prapor vysoko. Kynologie tam má podporu,“ tvrdí Stuchlík. „Češi byli vždy kynologická velmoc, ale právě ve využívání psů pro medicínu jsme zaostali,“ dodal. Podle něj mají psi v této oblasti velké možnosti, které zatím nejsou v Evropě využívané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám