Hlavní obsah

Čeká nás letní víkend a v pondělí tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologické léto v sobotu začne letními teplotami. V úvodu příštího týdne bychom měli zažít i první tropický den, neboť teploty by se měly dostávat až ke 30 stupňům Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Závěr pracovního týdne i května přinese ve čtvrtek v Čechách převážně polojasno s ranními mlhami a teplotami mezi 16 a 20 stupni. Na Moravě a ve Slezsku bude převažovat oblačno s přeháňkami a teplotami mezi 12 a 16 stupni Celsia.

V pátek již bude nejčastěji polojasno až skoro jasno. „V Čechách bude v průběhu od severozápadu přibývat oblačnosti a objeví se ojedinělé přeháňky. Ráno teploty klesnou na 10 až 6, přes den vystoupají na 19 až 23 stupňů,” popsala Honsová a dodala, že letošní květen bude patrně nejchladnější od roku 1991.

V sobotu bude převážně polojasno, pouze ojediněle se v horských oblastech mohou objevit přeháňky či bouřky. Ráno teploty klesnou na 13 až 9, přes den se dostanou na 21 až 25 stupňů Celsia.

Ještě tepleji bude v neděli, kdy již bude převládat jasno či polojasno s ranními minimy mezi 14 a 10 stupni. Na východě v Jeseníkách či Beskydech se ojediněle mohou objevit bouřky či přeháňky, maximální teploty se ale dostanou na 24 až 28 stupňů.

Nejtepleji by mělo být v pondělí, kdy po ranních minimech v rozmezí mezi 15 a 11 stupni vystoupají odpoledne teploty na 26 až tropických 30 stupňů. I nadále bude převažovat jasno či polojasno, bouřky se budou objevovat pouze ojediněle.

Loni jsme první tropický den zažili již 4. května, připomněla Honsová.

Výhled na úterý a středu prozatím slibuje ranní minima mezi 15 a 11 stupni a přibývání oblačnosti. Přeháňky či bouřky by se měly objevovat jen místy a teploty i nadále zůstanou vysoko - mezi 24 a 28 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám