Hlavní obsah

Časopis zobrazil Ratha jako Hitlera, hejtman zvažuje žalobu

• Aktualizováno

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) chce omluvu od časopisu Reflex. Nelíbí se mu obálka, na níž zobrazen jako nacistický diktátor Adolf Hitler. Rath také po poradě s právníky zváží, zda podá žalobu nebo trestní oznámení.

Článek

Ve čtvrtečním vydání Reflexu je na titulní stránce velká Rathova fotografie s patkou a knírkem typickými pro Hitlera.

"Zvažuji věc předat právníkům, aby ji prozkoumali. Pokud doporučí například formu trestního oznámení nebo žaloby, tak to zvážím,“ řekl Rath Novinkám. Právnici podle něj zvažují podání trestního oznámení pro trestný čin propagace nacismu nebo neoprávněného zásahu do cizích práv. 

Omluvu chce v Reflexu, ale i v dalších médiích 

Obálka, na níž je vyobrazen jako Hitler, je podle Ratha za hranicí dobrého vkusu. "Obrátím se také na šéfredaktora, aby mi sdělil jméno člověka, který záležitost zrealizoval,“ uvedl Rath s tím, že nejprve bude požadovat omluvu. "Samozřejmě, to je první krok,“ doplnil.  

V každém případě bude podle něj omluva hlavní součástí případné žaloby na týdeník. Ten se podle něj "zařadil na úplné dno společnosti“, směrem k bulváru. "Současně budou probírat možnost žaloby, kde bychom chtěli omluvu od tohoto časopisu ve stejném rozsahu a omluvu i v médiích, kde se zpráva o této věci objevila,“ dodal poslanec.

Rathova "kauza Hitler" 

Rath nedávno vyvolal rozruch výrokem, ve kterém poukazoval na Hitlerovu hospodářskou politiku. Později v rozhovoru pro Právo jednoznačně odmítl jako nesmysl, že by byl obdivovatelem nacistické ideologie. Navíc, Rathův dědeček prošel Osvětimí. Prakticky celou rodinu hejtmanova dědečka pak zavraždili nacisté v koncentráku. Dědeček také pomáhal českému odboji, uvedl středočeský hejtman.

Zástupce šéfredaktora Reflexu Dan Hrubý již ve středu ČTK řekl, že se jedná o satiru a nadsázku, které ale nejsou samoúčelné. "Ten knírek jsme panu Rathovi nalepili, abychom poukázali na některé rysy jeho politiky, na populismus a na pragmatismus, s jakým změnil názory na zdravotnické poplatky,“ uvedl.

Obrázek podle něj také ilustruje výrok Rathova stranického kolegy Zdeňka Škromacha, který v článku v příštím vydání časopisu označil Ratha za "malého českého Haidera“. Pokud by někdo v Česku použil v ilustraci nedávno zemřelého rakouského politika Jörga Haidera knírek, nepřišlo by to nikomu ani extrémní, ani nepatřičné, uvedl Hrubý.

Rath k tomu ve čtvrtek Novinkám řekl, že se Škromachem o jeho výroku mluvil ráno ve Sněmovně. „Sdělil mi, že nikdy taková slova nepronesl, že je to výmysl Reflexu,“ uvedl hejtman.  S tím, že by je Rath mohl žalovat, prý redaktoři Reflexu nepočítali. "Možná jsme posunutí komiksem Zelený Raoul, který u nás roky vychází,“ konstatoval Hrubý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám