Hlavní obsah

Čapka nutno přepsat...

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byla na jaře 1999 bombami decimována Jugoslávie, byl tento válečný akt vydáván za jediný způsob, jak zastavit etnické čistky v Kosovu a vytvořit tam demokracii a občanskou společnost. Uplynuly čtyři roky a Kosovo je etnicky vyčištěno jako nikdy dříve. Příliš se o tom však nemluví.

Foto: Bc. Patrik Pařízek

Ve výtvarné dílně je pro všelijaké tvoření dostatek materiálu

Článek

Když nedávno ministr obrany České republiky zdůvodňoval nutnost zaútočit na Irák, použil argument ještě důmyslnější. V důsledku našeho embarga umírají v Iráku hladem a nemocemi malé děti. Útok na Irák je nutný mimo jiné proto, aby embargo mohlo být zrušeno a irácké děti mohly přestat umírat. Tento "argument" převzali bohužel i někteří žurnalisté.

Nechvalně známá teorie "humanitárního bombardování" tím získala ještě propracovanější podobu. Tvrdí se nám zhruba toto: Ano, ve válce budou umírat i nevinní lidé. (Vždyť na Irák má spadnout více bomb, než kolik bylo svrženo za celé druhé světové války, a generálové nevylučují ani použití menších jaderných bomb.) Smrt civilistů či přesněji "kolaterální škody" je nevyhnutelná, i když mrzutá. Není to však zase tak černobílé. Vždyť kdybychom tyto lidi nezabili naráz, stejně by mnozí z nich postupně zemřeli kvůli našemu embargu.

Tento argument by byl o něco méně nechutný, pokud by ti, kdo s ním operují, mohli zaručit, že pod americkou okupací irácké děti umírat přestanou. Poměry po svržení Saddámova režimu jsou však velkou neznámou. Nic zde zaručit nelze a Irák by rozhodně nebyl první zemí, v níž by lidé umírali hladem a nemocemi i přes přítomnost amerických vojenských expertů a elitních jednotek.

"Dětský argument" je ovšem natolik originální, že kvůli němu bude nutno přepracovat závěr Čapkova dramatu Matka. Zatím končí hra poněkud nenápaditě. Ochromena zprávou o tom, že ve válce jsou zabíjeny malé, ušmudlané děti, dává matka synovi Tonimu do ruky zbraň se slovy: "Jdi!"

Nová verze, aktualizovaná pro potřeby 21. století, by naopak končila synovými slovy: "Ech, matko, co máš z toho. Stejně by pokapaly kvůli našim sankcím." Poté se matka se synem pohodlně uvelebují v sedačce a s lehkým, nikoli nepříjemným mrazením v zádech sledují zpravodajství CNN. Noční nebe nad velkoměstem je prozářeno šňůrami střel a odkudsi z předměstí zaznívají tlumené výbuchy. "Jdi, Tony, a dones ještě chio-chipsy," naléhá matka. "Hlavně že se těm maličkým konečně uleví."

(Autor je sociolog)

PRÁVO 4. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám