Hlavní obsah

Bývalý ředitel BIS Růžek míří do soukromé sféry

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ředitel civilní kontrarozvědky (BIS) Jiří Růžek se stane dalším šéfem tajné služby, který skončí v soukromé sféře. A to navzdory ujišťování vlády a premiéra Vladimíra Špidly, že pro něj najde vhodné místo ve státních službách.

Foto: Martin Šalek

I v těch nejdelších čekacích lhůtách, které u nás máme při náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu, se do povinných 52 týdnů vejdeme.

Článek

Ani tři měsíce po odchodu Růžka z čela Bezpečnostní informační služby se totiž nikdo z členů vlády neobtěžoval mu nějaké místo nabídnout. Odpověď na otázku, co navrhnout člověku s ohromnou sumou utajovaných informací o bezpečnosti a ekonomických zájmech státu nedala ani úterní Růžkova schůzka s premiérem.

Právu to potvrdil Růžek se slovy, že o schůzku požádal jen proto, aby se definitivně rozloučil s předsedou vlády, s nímž úzce spolupracoval. Připustil, že Špidla projevil o jeho budoucnost starost a zopakoval, že by rád splnil svůj slib a postaral se o něj. Podle Růžka však ministerský předseda nemá nic, co by mu mohl nabídnout.

"Jak jde čas, vypadá to, že s největší pravděpodobností skončím v soukromé sféře jako moji předchůdci," řekl Růžek Právu. Odmítl však sdělit, v jaké oblasti hodlá podnikat. "To teď nebudu zveřejňovat, protože na to je ještě čas," prohlásil.

Tvrdík nic nesehnal

Růžek uvedl, že od vlády nikdy žádnou nabídku nedostal. Vhodné umístění bývalého šéfa zpravodajské služby přitom dostal na starost exministr obrany Jaroslav Tvrdík, kterého teď stát zaopatřil. Jeho úkol pak převzal jeho nástupce Miroslav Kostelka. Ten mu však sdělil, že pro něj nic nemá. Růžek přiznal, že od premiéra slyšel o tom, že by mohl stanout v čele Vojenské zdravotní pojišťovny, ale šlo jen o úvahy.

Za spekulace označil dřívější informace, že by mohl jít jako velvyslanec v Austrálii nebo jako zástupce ČR při NATO v Bruselu.

"Mám tu výhodu, že mě nic nenutí chodit na úřad práce, protože jsem finančně zajištěn," řekl Růžek v narážce na rodinný majetek, který získal v restituci. V nejbližší době navíc dostane 353 600 korun hrubého jako odstupné za čtyři roky působení v čele služby.

"Budu mlčet jako hrob"

Na otázku, zda jeho působení v soukromé sféře nemůže vyvolat obavy z toho, že by mohl využít své informace, Růžek odpověděl: "Zůstanu profesionálem, který ví, co si může dovolit, a budu se řídit zákonem."

To mu chtějí věřit i někteří politici, který s ním jako šéfem služby spolupracovali. Jak řekl Právu stínový ministr obrany Petr Nečas (ODS), nepovažuje sice Růžkův odchod do soukromé sféry za bezpečnostní riziko, nicméně to podle něj nesnímá odpovědnost z vlády.

"Považuji za chybu, že se o něj stát nepostaral," řekl Nečas Právu. Dodal, že v těchto případech by měly existovat zvyklosti, které by v odůvodněných případech umožnily nadále využívat ve státním zájmu znalostí a zkušeností lidí z bezpečnostních složek.

Naproti tomu místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz (ČSSD) soudí, že stát by neměl pro odcházející funkcionáře vytvářet "trafiky", jak to udělal např. v Tvrdíkově případě. "Odchod Růžka do soukromé sféry za bezpečnostní riziko nepovažuji, protože pokud by nebyl profesionál, byl by rizikem i ve funkci ředitele tajné služby," řekl Titz Právu.

Růžek tak následuje všechny své předchůdce ve funkci. První ředitel BIS Stanislav Devátý skončil v advokacii, Karel Vulterin se stal ředitelem jednoho pražského casina. Ve zlém, a tudíž bez zájmu státu odešel také ředitel Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor, který vedle svých dalších podnikatelských aktivit působí jako poradce předsedy ODS Mirka Topolánka.

Anketa

Vadí vám, že bývalí šéfové BIS končí v soukromých firmách?
ano
67,7 %
ne
32,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 99 čtenářů.

Reklama

Související články

Po Kadlecovi rezignoval i Růžek

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek podal v pátek písemně svou rezignaci premiéru Vladimíru Špidlovi. Právu to potvrdily dobře informované...

Výběr článků

Načítám