Hlavní obsah

Bývalý pražský imám je uzavřený člověk, řekli svědci. S jeho výkladem islámu nesouhlasí

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Jako uzavřeného člověka popisují bývalého samozvaného pražského imáma Sámera Shehadeha lidé, kteří s ním přišli do styku. Rodilý Pražan s palestinskými kořeny, jeho bratr a švagrová odešli bojovat do Sýrie a byli obviněni z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, kterého policie obvinila z terorismu.

Článek

Shehadeh vystudoval elitní náboženskou vzdělávací instituci v Saúdské Arábii a tomu také odpovídalo jeho striktní vnímání islámu. Přednášel po celém Česku i na Slovensku.

„Rozhodně patřil k tomu konzervativnějšímu, méně přívětivějšímu islámu, alespoň z pohledu nemuslimů,“ řekl Novinkám Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd České republiky. „Mnoho muslimů, alespoň co jsem měl možnost zaslechnout, se té pražské mešitě raději vyhnulo právě kvůli panu Shehadehovi,“ dodal.

Rodinný život

O rodině příliš nemluvil, ale podle bývalé muslimky Pavlíny Bitarové poznal Shehadeh svou ženu v Praze na tramvajové zastávce. Nevidomá žena jménem Marie kvůli němu konvertovala a odjela s ním do Saúdské Arábie, kde ho podporovala ve studiu. Prý si začala přezdívat Chadídža a má s ním několik dětí.

„Protože byla nevidomá, tak si život v jiné zemi velmi pochvalovala, měla po ruce vždy služky, jak to u nich bývá zvykem,“ řekla Bitarová s tím, že ona sama se s Shehadehem poznala v Třebíči na jednom z velkých setkání, kde se především řešily sňatky.

„Sámer měl pod palcem rozvody podle práva šaría v Praze, řešil především manželství. Byl hodně neviditelný, ale fungoval v pražské mešitě anebo v uzavřených islámských kongresech. Byl pokládán za správného věřícího, byl skromný, pravidelně se modlil. Pokud bych se ale na něj měla dívat jiným pohledem, a to jako ateistka, jako odpadlík, vidím ho nyní úplně jinak,“ pokračovala bývalá muslimka, která sama musela právě s ním řešit vlastní rozvod, což prý nebylo vůbec jednoduché. Podle tradiční islámské interpretace se muž může rozvést poměrně snadno, třikrát řekne „zapuzuji tě” a po třech měsících je rozvedený, ale ženy musí podle ní nesnáze manželství prostě „vydržet“.

Imámem se začal nazývat sám

Podle ředitele centra Alfirdaus v Praze Badera Eknaifitha navíc Shehadeh nikdy nebyl oficiálně prohlášen imámem.

„Pomáhal v islámské organizaci, ale nevím, zda dobrovolně nebo jako brigádník. Po nějaké době začal sám sebe nazývat imámem. Pak začal vytvářet videa na Youtube, stránky na internetu a výukové zvukové nahrávky. Po nějaké době jsme měli kvůli těmto nahrávkám nedorozumění a to k nám přestal chodit úplně,“ napsal v e-mailu Novinkám Eknaifith s tím, že už více než dva roky nejsou v kontaktu, ale že má informace, že je mimo Českou republiku. Podle Mladé fronty Dnes, která na případ upozornila, se skrývá v Mauritánii.

Z Česka podle dalšího bývalého muslima Lukáše Lhoťana odjel už v létě, protože v září se po něm začala shánět policie.

Exmuslim také tvrdí, že Shehadeh spolupracoval s katolickým knězem Tomášem Halíkem. Ten ovšem spolupráci odmítá.

„Naše iniciativa Společný hlas, sdružující křesťany, židy a muslimy v České republice, kteří usilují o vzájemné porozumění a toleranci, vždy stála na opačné straně než přívrženci islámského fundamentalismu - např. podporovali jsme právě ono společné vystoupení českých křesťanů a muslimů proti násilí a nenávisti, které imám Sámer Shehadeh napadal. Já osobně jsem Sámera Shehadeha viděl jednou v životě, kdy byl jako tehdejší imám delegován do panelové diskuse na Husitské teologické fakultě, kde jsem zastupoval křesťany,“ napsal Novinkám Tomáš Halík.

Reklama

Výběr článků

Načítám